10 Ocak Cuma günü iyice seyrekleşen saçlarımın ucundan hafif kesim yaptırdım
150 TL ödedim. Fiş verilmedi. Pazar yerine gittim. Birkaç meyve-sebze aldım. 380 TL ödedim. Fiş verilmedi. Balık satılan yere gittim.
En ucuz balıktan aldım. 190 TL ödedim. Fiş verilmedi. Çorap satan bir dükkâna gittim. 3 çorap aldım. 130 TL verdim. Fiş verilmedi. Mütevazı aracımı bir otoparka bıraktım. 30 dakika sonra geri geldim. 35 TL alındı. Fiş verilmedi.
Akaryakıt satış noktasındaki yıkama bölümü için jeton alıp 40 TL verdim. Fiş verilmedi. Hırdavat ürünleri satan bir yere gittim. Cam kesim aleti alıp 85 TL ödedim. Fiş verilmedi. Kırtasiyeden mürekkepli kalem alıp 45 TL ödedim. Fiş verilmedi. Fırından 800 gramlık bir ekmek aldım. 50 TL ödedim. Fiş verilmedi. Kasaptan tavuk ürünleri aldım. 200 TL ödedim. Fiş verilmedi.
Maliye Bakanlığı bütçe açıklarını kapatmak için akaryakıta, telefona, yollara, elektriğe, gaza, suya vb. sürekli yeni vergiler koyuyor. Çarşıların işleyişini neden hiç görmüyor?
85 milyon insanın çoğu meyve-sebzeleri pazarlardan tedarik ediyor. Bir kişi günde 2 dolarlık meyve-sebze yemiş olsa günde 170 milyon dolar, yılda 62 milyar dolarlık temel gıda tüketimi olur. Bu tutarın yüzde 20’si vergi olarak toplanabilse 400 milyar TL devletin kasasına girer.
Bordrolular (işçi, memur) vergi kaçıramıyor. Küçük, orta, büyük esnaflar ise yüzde 90 oranında vergi evrakı düzenlemiyor.
Devlet, herkese bir kart vermeli. Tüm harcamalar bu kart ile yapılmalı. Yıl sonunda, kart ile ödeme yapanlara yüzde 10 vergi iadesi yapılmalı. Bunu yapmak hiç zor değil. Kamu bankaları bunu kolayca yapabilir. Kartın aidatı olmamalı. 25 bin TL aylık geliri olan bir kişi yılda 300 bin TL harcar. Yıl sonunda 30 bin TL ödül alır. Bu sayede vergi kaçağı minimum düzeye iner. Bu önerimi 10 yıl kadar önce CİMER üzerinden Maliye Bakanlığına iletmiştim. Baştan savma bir cevap vermişlerdi. Şimdi belki dikkate alan olur.
Ali Özdemir
www.aliozdemir.net
10.01.2025