Türkiye genelindeki birçok şehirde olduğu gibi Zonguldak’ta da ölen anne ve babalarının maaşlarını alabilmek uğruna anlaşmalı boşanan kadınlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) göz hapsindeler.

ZONGULDAK’IN SANAYİ HAMLESİ: YENİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ YOLA ÇIKIYOR ZONGULDAK’IN SANAYİ HAMLESİ: YENİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ YOLA ÇIKIYOR

O KADINLAR SGK’NIN RADARINDALAR, BİRBİR ENSELENİYORLAR

Gazeteci Orhan Akyüz’ün çeşitli kaynaklardan derlediği bilgilere göre, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008’den itibaren ölen anne ve babalarının maaşlarını alabilmek için
anlaşmalı boşanmalar ile ilgili denetimler görevliler tarafından ivedilikle yapılıyor. 
Ölen anne ve babalarının maaşlarını alabilmek için anlaşmalı boşanan kadınlar SGK’dan kıskacında, radarında, kurtulma şansları yok, bir bir enseleniyorlar.

SGK denetim memurları tarafından yapılacak olan değerlendirmelere göre ölen anne ve babalarının maaşlarını alabilmek adına anlaşmalı boşanan kadınların büyük kısmı para cezasına çarptırılmaktadır. 
5510 sayılı kanunun 56. maddesine göre eşinden boşanmasına rağmen eşi ile halen beraber yaşadığı tespit edilmiş olan eş ve çocukların, bağlanmış gelir ve aylıkları da kesilmektedir. Bu kişilere ödenmiş toplam tutar ise 96. madde hükümlerine göre geri alınmaktadır. Ödenmiş toplam aylığın geri alınması için çiftlerin ihbar edilmesi gerekmektedir. Buna göre 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren hangi nedenle olursa olsun eylemli şekilde birlikte yaşadıkları tespit edilmiş kişilerin aylığının kesilmesi zorunlu olmaktadır.

“ANLAŞMALI BOŞANANLAR, NİTELİKLİ DOLANDIRICILIKTAN İŞLEM GÖRÜYORLAR”

Görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar, şu ifadeleri kullandı:
“Şöyle ki anlaşmalı boşanarak babalarının ve annelerinin emekli maaşını alan kadınlar, nitelikli dolandırıcılıktan işlem görüyor, çünkü SGK’yı dolandırmış oluyorlar. Ölen anne ve babalarının maaşını alabilmek için anlaşmalı boşandığı eşiyle yaşamaya devam ettiği belirlenen o kadınların tespiti halinde aylığa başvuru tarihinden itibaren maaşları kesiliyor, bütün paraları SGK faiziyle tahsil ediyor, yönetmeliğe göre haklarında idari ve adli işlemler uygulanıyor. Aralıksız denetimler yapılıyor, ayrıca anlaşmalı boşanma ihbarları titizlikle araştırılarak tespit çalışmalarımız yapılmaktadır. Bu tür kanunusuz yollara başvuranlara önemle duyuruyoruz. 

‘EŞİNDEN BOŞANAN KADINLAR, EŞLERİNİN MİRASINDAN MAHRUM KALIYORLAR’

Ölen anne ve babalarının emekli maaşlarını alabilmek için anlaşmalı boşanıp eşleriyle birlikte yaşamaya devam eden kadınlar, bu kez eşleri hayatlarını kaybettiklerinde evli olmadıkları sayıldığından onun mirasından ve ölüm aylığından yararlanma olasılığından mahrum kalıyorlar, mağdur duruma düşüyorlar. Konuyu biraz daha açarsak eşinin 900 gün sigortası varsa eşinden ölüm aylığı ve daha yüksek ölüm aylığı alma hakkı var. Evlilik birliktelikleri olmadığı için o aylığı da alamıyorlar. Babadan ve anneden kalan yüzde 25 aylığıyla devam etmek zorunda kalıyorlar. 

‘VİCDAN SAHİBİ BÖYLE BİR YOLA BAŞVURMAZ, HAKSIZ OLARAK DEVLETİN KASASINDAN TEK BİR KURUŞ VERİLMESİNE   MÜSAMAHA GÖSTERİLMEMELİDİR’

Vicdan sahibi kişiler, ölen anne veya babalarından kalan aylıkları almak için anlaşmalı boşanma gibi yola başvurmaz. Şu bilinmelidir ki haksız olarak devletin kasasından tek kuruş verilmesine müsamaha gösterilmemelidir. Dediğimiz gibi, vicdanı olanlar bu tür yöntemlere rıza göstermez diyoruz, vicdan muhasebesi yapılmalı. Söz konusu anlaşmalı boşanmaların tespitine yönelik kaymakamlıklara, jandarmaya, emniyet müdürlüklerine yazı gönderildi, muhtarlarla da iş birliği yapılıyor. Ancak boşanan kadınların ikametlerini farklı yerlerde göstermeleri zaman zaman sorun yaratıyor. Bunun da çaresine bakıyoruz.”

ZONGULDAK’TA EMEKLİ VE ÇALIŞAN SAYISI

Bu arada 2024 yılı verilerine göre;
Zonguldak’ta 149 bin 500 çalışana karşılık, 180 bin 865 emekli mevcut.

Muhabir: Orhan Akyüz