1989 yılında Edirne-Uzunköprü MTAL’de öğretmenliğe başladım. 90-91 yılları arasında Tokat-Erbaa MTAL’de yedek subay öğretmen olarak çalıştım. 91-95 yılları arasında Manisa MTAL’de çalıştım. 1995-2007 arasında Bolu MTAL’de görev yaptım. 2007-2008 arası FETÖ/CIA kulları tarafından Artvin-Murgul MTAL’e tayin edildim. 2008 yılında Yurtdışına Öğretmen Alımı Seçme Sınavına girip KKTC Lefkoşa MTAL’de (2008-2013) çalıştım. 2013 yılında kendi isteğimle Zonguldak Devrek MTAL’e tayin oldum. 2015 yılında Zonguldak Kozlu MTAL’de müdür olarak başladım. 2019 yılında Zonguldak Devrek MTAL’de müdür olarak işe başladım. 2021 yılının eylül ayında verimden / bilimden / akıldan / üretimden / pedagojiden uzak yapıya daha fazla tahammül etmeyip emekliliğimi talep ettim. Halen Ankara’da bulunan özel bir meslek lisesinde çalışıyorum. 

unnamed-7

Hasbelkader Türkiye’nin 70 kadar ilini de gördüm, tanıdım. Zonguldak ili; insan yaşantısına, sağlığına, normlarına, ölçütlerine en uygun 20 ili arasına kesinlikle girer. Havası, suyu, toprağı, insanı ile çok büyük potansiyellere sahiptir.  

55 yıldır Bolu ilinde ikamet ediyorum. Zonguldak ile ticari, siyasi, iktisadi, kültürel, parasal bağlantım yoktur. Yani bu ilin kötü olmasını istemem düşünülemez. Orası da bu ülkenin önemli bir parçasıdır. Olgulara bakış pencerem; ülkemizin yükselmesi eksenlidir.  

Sizi gıyaben tanıyorum. Hiç karşılaşmadık. Ancak, internet siteleri üzerinden hakkınızda epey bir bilgi topladım. 

Son 10 yıl zarfında, sizden önce ilde görev yapan diğer Mili Eğitim Müdürlerine açık ya da kapalı mektuplar yazdım. Bazıları dikkate alındı bazıları ise çöpe atıldı. 

Zonguldak ilinin eğitimde zirvelere tırmanması için bazı işlerin ivedilikle yapılması ülkemiz için çok fayda sağlayacaktır: 

1. Tüm okulların, son derece tasarruflu, kaliteli ışık sağlayan 3-5-6-7-8-9-10-12 Watt’lık led ampullerle aydınlatılması gereklidir. Bu sayede okulların yıllık elektrik enerjisi gideri yüzde 60 aşağı düşecektir. Görev yaptığım iki okulda bunu uyguladım/ispatladım. 

2. İlde bulunan okullardaki kompanzasyon panolarının yüzde 90’ı yanlış çalışmaktadır. Meslek liselerinde görev yapan “nitelikli” elektrik öğretmenleri bu kusurları 1-2 saat çalışarak düzeltebilir. Kompanzasyon panoları hatalı çalıştığı zaman elektrik enerjisi tüketimi artar. Elektronik cihazlar daha sık arıza yapar. Şebekede istenmeyen zararlı harmonik sinyalleri oluşur vb. Görev yaptığım iki okulda bunu gördüm. 

3. İldeki tüm meslek liselerinin bahçesine ya da çatısına güneş pili panelleri monte edilerek yenilenebilir enerjiye geçilmelidir. Bunu, ildeki "becerikli" elektrik öğretmenleri 1 günde yapabilir. Ödenek/destek bulamadığım için bu projemi 7 yıl boyunca iki lisede de hayata geçiremedim.  

4. Tüm okulların musluklarına sensörlü su kontrol cihazı takılmalıdır. Bu cihazlar ceviz büyüklüğünde olup, son derece kolay monte edilebilen yapıdadır. Görev yaptığım son okulda bunu uyguladım. 

5. Meslek liselerinde çok sayıda atölye şefi “görev yapıyor” görünmektedir. Örneğin bilişim alanında 1 alan şefi, altında ise 2-3-4 atölye şefi görevlidir. Atölye şefleri yüzde 1 bile verimlilik sunmadan, üretime katkı sağlamadan haftada 6 saat PBO (planlama, bakım, onarım) ücreti almaktadır. Mesleki okullarda bulunan bölümlerin öğrenci sayılarını tespit ettiriniz. Gereksiz atölye şefliklerini iptal ediniz. Ülkenin kaynakları boşa gitmektedir. 

6. İldeki bazı meslek liselerinde bulunan kimi bölümlere öğrenciler kayıt olmak istememektedir. Öğrencisi çok az olan 6-9 civarı bölümde öğretmenler 3-5 öğrenciye ders vererek maaş + ek ders ücreti (yaklaşık 33-39 bin TL) almaktadır. İş olanağı kısıtlı, piyasadan talep görmeyen, öğrencilerin/velilerin istemediği bölümleri kapatmak için gerekli etütleri yaptırınız.  

Son olarak görev yaptığım mesleki okulda 7 bölüm var idi. Bunların 4’üne öğrenciler gitmek istemiyordu. Sayın A. Tosun Bey’e bu durumu sözlü olarak ilettiğimde “Gereksiz, atıl vaziyetteki bölümleri kapatmak için çalışma yapınız” demişti. Ancak, sahte, goygoycu, tetikçi, mafyatik, tuzakçı sendikamsı yapıların saldırıları sebebiyle ilerleme/aşama kaydedemedim.    

7. Zonguldak ilinde, görevinin gereklerinden, etik değerlerden, pedagojiden habersiz ilçe milli eğitim müdürlerinin, ilçe şube müdürlerinin, okul müdürlerinin, müdür yardımcılarının çok sayıda olduğunu 7 yıl zarfında çok kereler müşahede ettim. Bu kişilerin mutlaka ayıklanması, başarılı olabilecekleri görevlere kaydırılmaları şarttır. Bunlar görevde kaldıkça siz asla muvaffak olamayacaksınız. 

8. Kimi meslek liselerinde 1 metre öteyi bile göremeyen, kulakları duymaz olmuş, elleri tutmaz olmuş, mesleki becerilerden yoksun, OKB, şizofreni, bipolar türü ruhsal sorunları olan eğitimciler(?) hala görev yapmaktadır. 

Kaynak yapamayan, pnömatik, hidrolik, elektrik, elektronik, bilgisayar bilmeden bu tür dersleri veren öğretmenler(?) ile çokça karşılaştım. Görevden uzaklaştırılmaları, geri hizmete alınmaları için girişimlerde bulundum ancak hemen sahte sendikamsı yapıların darbelerine maruz kaldım. 

9. Meslek liselerinin 12. sınıf öğrencileri haftanın 3 günü işletmede beceri eğitimi (staj) görürler. Bu öğrencileri kontrol etmek (yönlendirmek, eğitmek) için koordinatör öğretmen görevlendirmeleri yapılır.  

7 yıl çalıştığım ilde yürüyerek 5 dakikalık mesafedeki iş yerlerine giden öğretmenlere haftada 6-8 saat ek ders ücreti ödendiğini, birçok çok öğretmenin iş yerine ayda yalnızca 1 kere gittiğini tespit ettim. Bu verimsiz, devleti zarara uğratan, mevzuat dışı uygulamanın sona erdirilmesi için de çok çaba sarf ettim. Ancak, sendikamsı yapıların tetikçileri buna engel oldular. Bu konuda tetkik yaptırırsanız kimin kaç km uzaktaki iş yeri için kaç saat ek ders ücreti aldığını görebilirsiniz.  

10. Açık meslek liselerinde dersler 17.15'te başlar ve 21.50'de biter. Bazı okullarda ise dersler hafta sonu yapılır. Bu yapı için talep eden meslek dersi öğretmenlerine haftada 10 saate kadar ek ders ücreti ödenir. İldeki bazı liselerde açık meslek lisesi hala mevcuttur. Buralarda kimi öğretmenler derslerini 21.50'de değil, daha erken saatlerde bitirip okuldan ayrılmakta, lakin ücreti tam almaktadır. Bu konuda da ciddi tetkik yaptırırsanız devletin kaynaklarının hak etmeyenlere ödenmesini engellersiniz. 

İşlerinizde üstün başarılar dilerim. Sizin muvaffak olmanız bu ülkenin yükselmesi anlamına gelmektedir.  

Ali Özdemir 

Eğitimci-Yazar-Yayıncı 

www.aliozdemir.net 

0505 220 83 85 

[email protected]