Kahverengi kokarca böceği, sadece doğal habitatında değil, tarım alanlarında da hızla yayılıyor.

Tarım Ürünlerindeki Yeni Zararlı

Kahverengi kokarca böceğinin benzersiz özelliği, 100’den fazla bitki türünde beslenebilmesi. Bu, tarım ürünlerine verdiği zararı daha da geniş bir yelpazeye taşıyor. Beslenme faaliyetleri, meyve ve sebzelerde kalite kaybına neden olabilir.

Üreme Hızıyla Öne Çıkan Zararlı

Bir dişi kahverengi kokarca böceği, tek bir sezonda binlerce yumurta bırakabilir. Bu hızlı üreme kapasitesi, tarım alanlarındaki böcek popülasyonunun kısa süre içerisinde tehlikeli seviyelere ulaşmasına sebep olabilir.
 

Yayılımının Nedenleri

Böceğin hızla yayılmasının arkasında 30 km’ye kadar uçabilme yeteneği yatıyor. Ayrıca, soğuk aylarda konaklama ihtiyacı, böceklerin evlerimizi ziyaret etmesine neden oluyor, bu da onları daha da tehlikeli kılıyor.

TÜİK açıkladı... Tüketici alarm veriyor! TÜİK açıkladı... Tüketici alarm veriyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Önlem

Böceğin yayılımını takip etmek ve kontrol altında tutmak adına rutin kontroller gerçekleştiriliyor. Özellikle 2023 yılında yapılan kontrollerde böceğin yoğunluğunun arttığı belirlendi. Bu nedenle, üreticilere mekanik mücadele yöntemleriyle böcekleri toplayarak imha etmeleri tavsiye ediliyor.

Üreticilere Öneriler: Koruma ve Kontrol

Üreticilerin, kahverengi kokarca böceğine karşı bilinçlenmeleri ve alacakları önlemlerle zararı minimuma indirmeleri gerekiyor. Böceğin elle toplanarak imha edilmesi, popülasyonunun kontrol altında tutulmasında önemli bir adım olabilir.


 

Editör: İrem Karagöz