UNESCO'nun raporunda aşırı cep telefonu kullanımının düşük eğitim performansıyla doğrudan bağlantılı olduğu vurgusu yapıldı. Saatleri bulan açık ekran süresinin ise çocukların duygusal istikrarı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğuna dair kanıtlar var. UNESCO akıllı telefonların okullarda yasaklanmasını öneriyor. UNESCO tarafından yapılan "Okullarda akıllı telefon yasaklanmalı" uyarısı sonrasında, uzmanların görüşleri merak uyandırdı ve bu konu sıkça tartışılan bir hal almaya başladı. Uzman Pedagog ve Ebeveyn Danışmanı Zeynep Şimşek Karataş, tablet ve akıllı telefonların okullarda yasaklanması durumunda ortaya çıkabilecekleri posta.com.tr okuyucuları için açıkladı.

 "Okullarda akıllı telefon yasaklanmalı" açıklamasını, yeni yayımladığı “2023 Küresel Eğitim İzleme” raporunda yapan UNESCO, öğrencilerin okullarda akıllı telefon kullanmasının yasaklanması için küresel çağrıda bulundu. Bu çağrının gerekçesi, “Eğitimin aksamasını önlemek, öğrenmeyi iyileştirmek ve çocukların siber zorbalıktan korunmasına yardımcı olmak” şeklinde açıklandı.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, ‘’Dijital devrim ölçülemez bir potansiyele sahiptir, ancak toplumda nasıl düzenlenmesi gerektiğine dair uyarılar dile getirildiği gibi eğitimde kullanılma şekline de benzer bir dikkat gösterilmelidir’’ dedi.

ÜLKELERİN %14’ÜNÜN AKILLI TELEFONLARI YASAKLAYAN POLİTİKALARI VAR

UNESCO’nun küresel telefon yasağı önerisi aslında hali hazırda birçok ülkede yasayla uygulanıyor. Fransa 2018 yılında okullarda akıllı telefonları yasa ile yasaklayan ilk ülke oldu. Gine 2021’de aynı yolu izledi. Letonya, Meksika, Portekiz, İspanya, İsviçre ve Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İskoçya’da da tam veya kısmi yasaklar getirildi.

Bangladeş farklı bir yol izledi. 2011 yılında sınıflarda öğrenciler yerine, öğretmenlere cep telefonu yasağı getirildi. 2017 yılında ise hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin cep telefonlarını sınıfa getirmeleri yasaklandı. Tacikistan’daki eğitim yasasının 25. maddesi gereği ilkokul ve ortaokullarda öğrenciler tarafından cep telefonu kullanımı yasak. Özbekistan’da okullara girerken tüm cihazların kapatılması şartı var.

Almanya'da görev yapan Kütahyalı din görevlisi Fatih Eryılmaz'dan haber! Almanya'da görev yapan Kütahyalı din görevlisi Fatih Eryılmaz'dan haber!

2024 yılında okullarda akıllı telefon yasağını uygulamaya koyacak olan ülkeler arasında ise Finlandiya ve Hollanda yer alıyor. Hollanda Eğitim Bakanı Robbert Dijkgraaf yasak için, ‘’Öğrencilerin konsantre olabilmeleri ve onlara iyi çalışma fırsatı verilmesi gerekiyor. Bilimsel araştırmalar, cep telefonlarının bir rahatsızlık olduğunu gösteriyor. Öğrencileri buna karşı korumamız gerekiyor’’ dedi.

Editör: İrem Karagöz