Siyaset kimilerine göre bir meslek, kimilerine göre ise meslek değil. Bazı çevrelerde ise siyaset devleti yönetme sanatı olarak değerlendiriliyor.  Son iki senedir,2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği genel seçimlerine odaklanmış Türkiye’mizde seçimler, ilki 14 Mayısta, sonra ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapıldığı 28 Mayıs Pazar günü sona erdi.

 Yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan ın Türk siyasetine vurduğu damga neredeyse çeyrek asra yaklaştı. Siyasetçi, ya Tayyip Erdoğangibi mutfaktan yetişecek, ya da bu işin iyi bir mektebini okuyup siyasete girecek. Her şeyden evvel bu iki halde de kişinin öncelikle siyaset yolunda kabiliyeti olması gerekiyor.

 Önce 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan,2001 de kurduğu AK Partiyi 2002 genelseçimlerde 363 Milletvekili ile parlamentoya taşıdı. O seçimlerde yasaklı olan Erdoğan 2003 de Siirt iliyenileme seçiminde Milletvekili seçildi ve Başbakanlık görevini aldı. Yaklaşık 10 sene Başbakanlık yapan Tayyip Erdoğan 1014 senesinde 12 . Cumhurbaşkanı olarak seçildi. 2017 tarihindeki halk oylamasında kabul edilen Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanının partili olabilmesinin önünün açılmasının ardından Recep Tayyip Erdoğan, 2018 deyapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %52.59 oy oranıyla yeniden Cumhurbaşkanı seçildi.

 Cumhuriyet tarihinde ilk defa yeni bir sistemin getirdiği, Cumhur ittifakı ve Millet ittifakı olarak seçimlere gidildi. 18 Mayıs Milletvekili seçiminde Ak partinin oyları bir önceki seçime göre yüzde 42 den yüzde 35 e düştü ve 268 Milletvekili çıkardı.   İkicindi tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise yüzde 52.18 oy oranı ile Tayyip Erdoğan Cumhur ittifakının adayı olarak yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Burada Ak parti yüzde 7 oy kaybederken Recep Tayyip Erdoğan ismi ikinci turda hemen hemen 2018 de kazandığı oyu aldı.

 Millet ittifakının adayı Kemal Kılıçtaroğlu bürokrasiden geldi ve 2002 de CHP ye katıldı veaynı sene Milletvekili seçildi.Deniz Baykal ın  istifa etmesi üzerine   2010  senesinde Cumhuriyet Halk Partisi genel Başkanı seçilen Kemal Kılıçtaroğlu nun partisi CHP bu son seçimde 169 Milletvekili çıkardı ,bunların 40 kadarı da ittifakı oluşturan diğer partilerin Milletvekili.Kılıçtaroğlu Cumhurbaşkanlığı  ikinci turunda yüzde 47.82 oy oranında kalarak seçimin kaybeden tarafı oldu.

 Parlamentodaki vekil dağılımı  gösteriyor ki bu saten sonra iktidar olmak için artık hiçbir parti kendi göbeğini kendi kesemeyecek, ittifaklar ve pazarlıklar devam edecek. 

 Her yarışın ve her seçimin kazananı olduğu gibi, kaybedeni de olması tabiidir. Bazen kazananlarında kaybettikleri yerler olur,AK Patinin 293  Vekilden 268 Vekile düşmesi gibi.CHP nin  149 Vekilden  ,şu andaki 40 vekil çıkartıldığında 129 Vekile düşmesi gibi. Her iki ittifakın içinde de ayrıca kazanan ve kaybedenler oldu. Kimlerin kazandığını kimlerin kaybettiğini tüm Türkiye ve Dünya gördü. Kazanma ve kaybetme noktasında herkes muhasebesini muhakkak yapacaktır.

  Bu seçimler ayrıca şunu gösterdi ki siyaset ve siyasetçi olmak herkesin işi değil.