Editör: TE Bilisim
‘Sadece Zonguldak Tabloları’ sergisi açılıyor...
Zonguldak ile bağı olan ve tuvallerine Zonguldak’ı aktaran 21 ressam, kentin kurtuluş günü olan 21 Haziran’da, Devlet Güzel Sanatlar Galerisinde ‘Sadece Zonguldak Tabloları’ teması ile yağlıboya ve akrilik tekniğinde yapılmış tuvallerden oluşan sergi açacak.
‘Karaelmas Ressamlar Topluluğu’ adıyla katılıma açık olan bu oluşum aslında pandemi günlerinin yarattığı sıkıntılı ve sosyallikten uzak süreç sonunda biriken enerjiden gücünü aldı. Şair ve ressam kimliği ile bilinen Gülden Işık’ın Zonguldak temasını öne çıkaran bir resim etkinliği önerisini, Zonguldak Halk Eğitim resim kursuna katılan arkadaşlarına açması olumlu karşılık buldu. Böylece yaklaşık 6 ay önce süreç başlamış oldu ve kısa sayılacak bir zamanda birçok Zonguldak tablosu ortaya çıktı.
Sadece resim atölyesinde kurs gören katılımcılarla sınırlı kalınmadı. Çevre ilçelerden veya Zonguldak merkezinde yaşayıp resimle ilgili olanlardan da Zonguldak temalı tuvaller geldi. Geleneksel hale getirilmesi düşünülen Zonguldak temalı sergilerin hikâyesi böyle başladı.
Bu süreçte ilginç üretim süreçleri yaşandı. Balkayası (kızlar plajı) üzerinden görünen büyükçe bir Zonguldak kasım ayı manzarası resim, Keriman Papila ve Gülden Işık tarafından birlikte yapıldı. Geçen yıl pandemi yüzünden yitirdiğimiz Zonguldak’ın gerçek değerlerinden Doçent Dr. Mustafa Eyriboyun’un Merkez Lavuarı’nın yıkılmadan önceki bir fotoğrafı Gülden Işık tarafından resmedildi. Bu Mustafa Hocaya bir saygı niteliğinde… Bedriye Sönmez (Bediş) tarafından resmedilen Fener semtindeki, artık olmayan ekomoma yapısı bu sergi için ikinci kez sergilenecek.
‘Sadece Zonguldak Tabloları’ isimli Karaelmas Ressamlar Topluluğu’nun bu sergisi hakkında bilgi veren kurs eğitmeni ve ressam Mete Arif Tokmak şu açıklamayı yaptı: “Topluluğumuz Karaelmas isminin önemini belirtmeye çalışıyor bir yandan. Zonguldak sevgi ve saygımız ile geçmiş, şimdi ve geleceğimiz bizim. Pandemi sürecinde ‘ve Zonguldak’ gibi ya da sadece ‘kestane balının diyarından selamlar’ gibi sloganlaşan tanıtımlar sahip çıkmamız gereken birçok değerimizi gölgeledi hatta sulandırdı. Elbette çok önceden beri Zonguldak resimleri yapıyoruz bizler. Şimdi yaşadığımız yerde daha çok iz bırakmanın bir vasıtası olarak bu çalışmaları artık sloganlaştırarak yapma kararı aldık. Umarım devamı önümüzdeki yıllarda yeni sürprizlerle gelecek. Yıllar önce devlet ricali, Türkiye çapında kendi seçtiği değerli ressamlardan bazılarını kentleri resmetsinler diye göndermişti. Zonguldak’ı resmetmesi için de 1939’da Türkiye’nin ilk kadın illüstratörü sayılan Sabiha Rüştü Bozcalı’nın gönderildiğini yakın zamanda anısına SALT Galata’nın açtığı ses getiren sergiden öğreniyoruz. Yine bir şekilde Yayla Konağının duvarlarını süsleyen ünlü Türk ressamlarına ait orijinal resimler vardı. Umarız halen duruyorlardır. Biz bunları artık kentli mirasımızın parçası kabul ediyoruz. Ve Osman Zeki Oral gibi kaybettiğimiz ressamlarımız ile birlikte kentin resim kültür mirasının bir parçası olacak çalışmayı başlatıyoruz. Yaz, kış, sonbahar, ilkbahar acısıyla, tatlısıyla bin bir kendine has özelliğiyle Zonguldak’ın izini takip etme ve resmetme çabasındayız. Bu ilk serginin doğal bir oluşumdan farkı yok. Tıpkı Zonguldak’ı Zonguldak yapan coğrafya gibi kendi gelişti. Bizler şimdi sadece bir kaideye oturtmak istiyoruz. Arkadaşlarımın takdiriyle bu ilk serginin küratörlüğünü üstlendim. Aslında bu da doğal bir şekilde gerçekleşti. Açılışımızda Karaelmas Ressamlar Topluluğu’nun seçtiği ‘Yılın Ressamı’ ödülünün ilkini açıklayacağız. Sanatsever herkesi açılışımıza davet ediyoruz.”
21, 22, 23 Haziran’da ziyaret edilebilecek ‘Sadece Zonguldak Tabloları’ sergisine katılacak ressamlar ise sırasıyla şöyle: Ayla Bahadır, Bahar Balta, Bedriye Sönmez, Dilber İlhan, Esma Karaoğuz, Ersin Yılmaz, Gülden Işık, Halit Kaya, Hatice Öztürk, Hüseyin Balcı, Hülya (?), İlknur Yavuzer, Fahrettin Özübek, Keriman Papila, Mete Arif Tokmak, Nermin Kemik, Necdet Kutoğlu, Nurullah Özkan, Oya Denizer, Selvi Kaya, Semra Kalınbayrak, Solmaz Sucu, Yer: Devlet Güzel Sanatlar Galerisi (Emral Çarşısı yanı)
Yorumlar