Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın şehir merkezindeki tanınmış köklü esnaflarından İbrahim Başçı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin maden politikaları kapsamında, Türkiye Lozan’da kapitülasyonları kaldırıp ecnebi şirketlere yeni imtiyazlar vermediği için ulusal bir maden politikası belirleyebilme gücüne erişebilmiştir.

İncivez’de şok görüntü! Muhtar isyan etti İncivez’de şok görüntü! Muhtar isyan etti

YABANCILARIN KÖYLERDE GAYRİMENKUL EDİNMELERİ YASAKLANDI’

Bu kapsamda 1924 yılında yürürlüğe 442 sayılı köy kanununun 87. maddesine göre, ‘Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunmayan gerek şahıs ve gerek şahıs hükmünde olan kuruluş ve şirketlerin  köylerde arazi ve emlak almaları yasaktır’ şeklindeki yasa ile yabancı gerçek ve tüzel kişilerin köylerde gayrimenkul edinmeleri   yasaklandı.

‘95 YIL ÖNCEYİ HATIRLATTI’

12/04/1925 de çıkarılan 608 sayılı kanun mucibince Türkiye’de terk edilmiş veya yeni keşfedilmiş kayıt edilmiş madenleri işletmek isteyen şirketlerin sermayesinin yüzde 51’inin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait olması şartı getirildi. Buna ek olarak 26/05/1929 tarihinde yapılan ekleme ile ‘madenlerde yüzde 51 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı’ şartı yerine, ‘madenler Türk şirketlerine ihale olur’ şartı zorunlu kılındı.”

Zonguldak Haberleri

Muhabir: Orhan Akyüz