Alman bankacılık devi Deutsche Bank yetkilileri, geçen hafta Türkiye'de ziyaretler gerçekleştirdi.
Banka bu ziyaretlerden çıkardığı notları paylaştı.

Erdemir hisselerinde şok değişim! Erdemir hisselerinde şok değişim!

Yatırımcılar arasında, Türkiye ekonomisindeki makro-finansal dengelenme konusunda güçlü bir kabul gördüklerini aktaran ekonomistler, hem enflasyon hem de asgari ücret zammına yönelik görüşleriyle dikkat çekti.

Yetkililerin enflasyon görünümü konusunda temkinli iyimser olduğu vurgulandı.

Asgari ücrette genel beklentinin yüzde 25-30 artış olduğu ifade edildi.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Ocak 2024'te asgari ücret yüzde 49.11 oranında artarak 17 bin 2 lira oldu.

Bu yıl ise ara zam yapılmadı ve 2025 yılı için uygulanacak yeni asgari ücret yıl sonu enflasyonu dikkate alınarak belirlenecek.

Asgari ücret zammı!

2025 için asgari ücret zammı, enflasyonla mücadelede tartışmaların merkezinde yer aldığı ifade edilirken, genel görüşün yüzde 25-30 arasında bir zam olduğu açıklandı. Yüzde 30’un üzerinde bir asgari ücret artışının, yavaşlayan ekonomi karşısında işletmeleri zorlayıcı bir duruma sokacağı ve enflasyon beklentileri açısından bozucu olacağının düşünüldüğü de vurgulandı.

Asgari ücret dışında da yapılacak maaş zamlarının yüzde 30’un üzerinde olabileceğini düşünenler olduğu gibi, bazı ekonomistlerin de kâr marjlarının azalmasının işletmeleri yüzde 30'un üzerinde zam yapamayacağını, yıl başında birçok şirketin yapacağı ilk zamların yüzde 20 civarında olacağını, 2025’te yıl ortasında bir düzenleme daha yapılacağının öngörüldüğü de ifade edildi.

Ekonomistler, Ağustos 2024'tek raporlarında da 2025’te asgari ücrete yapılacak artışın enflasyonla mücadelenin gerçekliğini ortaya koyacağını belirterek, tek bir zam ve yüzde 25-30 arasında oran öngörmüşlerdi.

Editör: Osman Sav