Bu buluş, bölgenin tarihine dair önemli bilgiler sunarken, kazı çalışmalarının da hız kazandığı bildirildi.

Kazı Çalışmaları Devam Ediyor

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım’ın başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları, 44 kişilik bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor. Roma dönemine ait tarihi dokuların gün yüzüne çıkarıldığı çalışmalarda, daha önce TPAO'nun destek verdiği bir kazı projesi başlatılmıştı.

Önemli Bulgular Elde Edildi

Kazı alanında şimdiye kadar 96 lahit mezar, 23 oda mezar, 7 sanduka mezar ve 60 çatkı kiremit mezar olmak üzere toplam 1317 eser gün yüzüne çıkarıldı. Bu bulgular, Filyos antik kentinin tarihsel yapısını aydınlatma konusunda büyük önem taşıyor.

'Nekropol'ün Anlamı ve Önemi

Prof. Dr. Şahin Yıldırım, antik alanda M.Ö. 5. yüzyıldan M.S. 5. yüzyıla kadar uzanan devasa bir 'Nekropol' bulunduğunu belirtti. 'Nekropol' kelimesinin 'ölüler şehri' anlamına geldiğini vurgulayan Yıldırım, bu mezarlığın şehir, cadde ve sokaklardan oluştuğunu ifade etti.

Destek ve Teşekkürler

Kazı çalışmalarında destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TPAO'ya teşekkür eden Prof. Dr. Yıldırım, elde edilen bulguların Filyos antik kentinin Roma dönemine ait dokusunu aydınlattığını söyledi. Kazı çalışmaları, bölgenin tarihine ışık tutmaya devam edecek.

Kdz. Ereğli'de Motosiklet Kazası! Polis Memuruna Çarpan Ehliyetsiz Sürücü Tutuklandı! Kdz. Ereğli'de Motosiklet Kazası! Polis Memuruna Çarpan Ehliyetsiz Sürücü Tutuklandı!

Zonguldak Haberleri

Kaynak: HABER MERKEZİ