İmza Gazetesi İmtiyaz sahibi Osman Sav'ın Zonguldak Kömürspor ile ilgili köşe yazısına sosyal medya üzerinden cevap veren Taha Çelebi, "Yazıyı yazan kardeşim bu takım senin bahsettiğin gibi kentin takımı olamadı. Yüksek seyircili maçlar sizi kandırmasın. Bu takım süper lige çıksa bile bilinen Zonguldakspor’un havasını yakalayamaz. Niçin diye bana sorarsan 1966 da ZONGULDAKSPOR’un nasıl kent takımı hüviyetinde kurulduğunu kuruluşunda bulunan biri olarak anlatırım" dedi ve sözlerine devam etti;

Kdz.Ereğli Belediyespor-Taşköprüspor maçını Muhammed Burak Tufan yönetecek Kdz.Ereğli Belediyespor-Taşköprüspor maçını Muhammed Burak Tufan yönetecek

"Zonguldakspor’un kurulduğu tarih 1966 da 2.lig,1.ligden (şu anki süper lig) sonra ki tek profesyonel ligdi. Anadolu kulüpleri Eskişehirspor, Bursaspor kent takımı olarak büyük başarılar göstermiş 1. Lige çıkmışlardı. O zamanlar 2. Ligde kent takımı olarak Samsun, Mersin, Adana ve Adana Demirspor vardı. Diğer takımlar Beyoğlu spor, PTT, Hacettepe, Altındağ,Güneşspor,Galata, Beylerbeyi, Şekerspor, Petrol spor, Toprak spor, Altınordu , İzmir spor vb. 1. Ligden düşmüş takımlardan oluşuyordu. Bursa ve Eskişehir’in başarıları ANADOLU ATEŞİ olarak tanımlandı ve gelişmiş kentlerde şehir takımları T.F.F Orhan Şeref APAK yönetimi tarafından kurulmaya başladı.

Zonguldak o zamanlar Ülkenin gelişmişlik endeksinde ilk 8-10 ili arasındaydı. 40 Bin yer altı, 10 Bin yer üstü toplam 50 Bin E.K.İ çalışanı vardı. Çok kuvvetli sendika ve çok gelişmiş bir Amele Birliği kuruluşu vardı. (İlçelerde futbol Ereğli, Karabük, Devrek, Bartın da ön plandaydı ama Karabük hariç 1. Amatör kümede ilçe takımı yoktu) Merkez İlçe Belediyesi bu kurumlarla bir araya gelerek kurulacak Zonguldakspor’a destek oldular. İkinci profesyonel lige katılım şartı ise Amatör kümede 2 takımın birleşmesiydi. Sarı Lacivert Esnafspor ile Kırmızı Siyah Kömürspor birleşerek KIRMIZI LACİVERT ZONGULDAKSPOR oldu.(Bakın liglerde oynayan kent takımlarının çoğunun ilk kuruluş tarihi bu yıllardadır)

Yukarıda saydığım kurumlara İlçe Belediyeleri ve ÇATES de büyük destek oldular. 2.ligin ilk maçından itibaren (Petrolspor maçıdır 0-0 berabere bitmiştir, takımı bugün bile sayabilirim) itibaren kentin en büyük ortak noktası ZONGULDAKSPOR olmuştu. Tüm kent kendini o takımın temsilcisi veya takımı da kendini temsil eden olarak görüyordu. Kentin tek keyfi takımın başarısı olmuştu. Radyoda,ulusal basında kentin adının kulübüyle ve başarısı ile gündeme gelmesi ortak mutluluğu oluşturuyor, başarısızlıkda ise ortak üzüntü oluyordu. Sonuç olarak kent ortak payda da buluşmuştu. Evet kuruluş aşamasında yukarıdaki kurumların dışında zaten sayısal olarak o günlerde varsıl olarak az sayıda olan tüccar yoktu, Zonguldak’ta iş insanı da neredeyse hiç yoktu, kulüpte buna ihtiyaç hissetmiyordu.

Sonuç olarak kenti temsil eden ZONGULDAKSPOR ‘da her taraftar kendini görüyor, kendini buluyordu. Tüccar da çok mutluydu, hafta sonu ilçelerden binlerce kişi kente geliyor ticaret canlanıyordu. Kulübün ekonomik yapısının sağlam olması, iyi futbol oynaması, her yıl birinci olmasa da ilk üç dörtte iddialı olması, gol kralı çıkarması, hele TC tarihinde ilk defa Halil GÜNGÖRDÜ ‘nün 2. Lig futbolcusu olarak A Milli takıma çağrılması kenti bütünleştiren unsurlar oluyordu." cümleleriyle Zonguldak Kömürspor'un kentle bütünleşemediğine dikkat çekti.

Editör: Emre Sürücü