Zonguldak Belediyesi Meclis Üyesi ve TEMA Eski İl Temsilcisi Berran Aydan, şehrin denizle çevrili doğal güzelliklerinin önemine vurgu yaparak, Orta Kapuz ve Tersane Koyu gibi değerlerin korunması gerektiğini belirtti.

Whatsapp Image 2024 07 03 At 15.00.30

Aydan, kentteki deniz kirliliği, plajların ve koyların durumu ile gençlerin su sporları için olanakların yetersizliğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz hafta, Belediye Başkanı Tahsin Erdem ve diğer yetkililerle birlikte Orta Kapuz ve Tersane bölgelerini ziyaret eden Aydan, buralarda yapılan gözlemlerini ve yaşananları paylaştı.

Aydan'ın paylaşımı; "Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşamak büyük bir avantaj. Sahil kenti olmak, denize doğmak ve yeşille çevrelenmiş güzelim koylara, falezlere sahip olmak ise büyük bir şans ve ayrıcalık, bana göre. 

Whatsapp Image 2024 07 03 At 15.00.16

Peki biz Zonguldak olarak tüm bu değerlere sahipken, denizden ne kadar yararlanabiliyoruz?
Deniz kirliliği, plajlarımız, koylarımız ve deniz taşımacılığı ne durumda?? 
Gençlerimiz ve çocuklarımız Yelken, kano, kürek vb..  su sporları için bazı olanaklara sahip mi? 

Saffet Bozkurt, Merih Demiral’e ceza veren UEFA’ya tepki gösterdi Saffet Bozkurt, Merih Demiral’e ceza veren UEFA’ya tepki gösterdi

Geçen hafta, Belediye Başkanımız Sayın Tahsin Erdem, Meclis Üyemiz, Mimar Sayın Fırat Birkan ve Meclis üyesi, TEMA gönüllüsü ve çocukluğu Tersane Koyunda geçmiş bir Zonguldaklı olarak ben, Orta Kapuz ve Tersane Bölgesine inerek gözlem ve incelemelerde bulunduk. 

Orta Kapuz'un tıpkı Kapuz koyu gibi özel olan iri kumlu sahili DDY'nın istinat duvarları nedeni ile oldukça daralmış. 2018'de Valilik tarafından kıyı kenar çizgisi içinde kaldığı gerekçesi ile, o bölgede demiryolu altında kalan tüm yapılar, kayıkhaneler yıkılırken, benim yaş grubumun hatırlayacağı tam donanımlı, kartla girilebilen çok özel bir plaj (şimdinin beach klubü) durumundaki EKİ plajına yani Orta Kapuz'a inen demiryolu üzerindeki gayet sağlam, demirden yapılmış üst geçit ve Tersane Koyuna inen merdivenler de yıkılmış, hatta vatandaş inemesin diye demir kapılar yapılıp kilit asılmıştı. 

Yıllar önce bütçe nedeni ile EKİ (TTK) Orta Kapuz Plajını terkedince, çılgın Karadeniz ne var ne yoksa yıktı, aldı götürdü. 
Günümüzde sadece bazı beton bloklar durmakta.

Vatandaşlar yıkım sonrasında ve günümüzde zorlu patikalardan kendince bir yol bularak bu iki doğa harikası koya, Orta Kapuz ve Tersane'ye inmeyi, denize girmeyi sürdürmekte. İnince de çöplerini bırakıp gitmekteler, ne yazık ki. . Geceleri ise ayyaşların mekanı oldu. 

 Geçen yıl, Belediye ve DDY ortak görüşü ile, vatandaş Orta Kapuz'a inebilsin diye, güvenlik nedeni ile istinat duvarları inşaatı yanında, bir asansör yapımı kararlaştırıldı. Yapımnı DDY üstlendi ve bir inşaat firmasına ihale edildi. İnşaat başladı.
(Eylül 2023'te konu ile ilgili bir dizi görüşme yaparak bilgi almaya çalıştım. Fotolar, video çekip sosyal medyada yayınladım, işin başında iken.) 

9 katlı, beton, tüm silueti bozan bu çirkin yapı o güzelliğin ortasında bir ucube gibi, bugün. Henüz karayoluna bağlantı köprüsü yapılmamış.
Asansör inşaatı için iş makinaları, kamyonlar rahat gelebilsin diye, doğal doku tahrip edildi, yeşil zarar gördü.

Asansör projesi planlanırken Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Kent Konseyi gibi konu ile ilgili STK'lardan görüş alınması daha doğru olmaz mıydı? 
Bu asansör yerine, eskiden olduğu gibi demiryolunun üzerine yeni teknoloji ile bir üst geçit yapılsa, merdivenler yenilense daha iyi olmaz mıydı?
Zaten o asansör bir kaç günde bozulur, diye düşünüyorum.

Whatsapp Image 2024 07 03 At 15.00.47

 Tersane koyuna bazen sızıntı, bazen daha yoğun şekilde lağım akıyor olması çok üzücü.
 Bırakılan çöplerin Kapuz Plaj görevlileri tarafından deniz yolu ile alınıp taşındığını biliyorum. Sahile inenler, dolusunu getirdikleri yiyecek içecek ambalajlarını ve çöplerini yukarı, çöp kutusuna taşısak olmaz mı?

Belediye Başkanımızla o gün bu iki koy için basit çözümlerle, en kısa sürede neler yapılabilir, görüş alışverişinde bulunduk, fikir ürettik.
Sahikdeki vatandaşların ve Tersane yerlisi balıkçıların şikayetlerini dinledik.
Tüm çabamız daha yaşanabilir bir Zonguldak için."

Zonguldak Haberleri

Kaynak: Bülten