45 yıldır elektrik işleriyle uğraşıyorum. Ülkemizde bulunan 25 milyon kadar meskenin ve 3-4 milyon civarındaki iş yerinin elektrik donanımlarının yılda bir kez kontrolden geçirilmesi mutlaka gereklidir

1. Ev ve iş yerlerinde bulunan “kaçak akım koruma rölesinin” gövdesi üzerinde ‘T’ ibaresi bulunan bir düğme (buton) vardır. Buna basınız. Eğer, mandal aşağı düşüp elektrik kesilmez ise bu aygıt görev yapmıyor demektir.

2. Apartmanların giriş kısımlarında bulunan yangın koruma rölesi çok önemlidir. Bunun mutlaka TSE, CE, ISO belgeli olanını tercih ediniz.

3. Uzakdoğu ülkelerinde üretilen kablo, duy, fiş, priz, ısıtıcı, ocak, lamba gibi gereçlerin yüzde 99’u standart dışı, riskli, hileli, kalitesizdir. Bunları çöpe atınız. Çin’de üretilen kabloların çoğunda bakır yoktur. Demirden kablo yapmışlar. Bunu bakır rengine boyamışlar.

4. Odalarında, koridorlarında yangın algılama sensörleri olmayan hiçbir tesiste (otel, yurt, misafirhane) barınmayınız. Uzakdoğu’da üretilmiş olan sahte yangın alarm sistemleri ucuza satılıyor fakat bunlar gerekli uyarıyı yapamıyorlar.

5. Binalara kurulan topraklama tesisatlarının sağlıklı ömrü ortalama 10 yıldır. Uzun yıllar önce yapılmış olan binaların topraklama elektrotlarını (levhalarını, şeritlerini) uzman kişilere ölçtürünüz.

6. Zincir marketlerden, mahallenizdeki ucuzluk dükkanlarından, hırdavatçılardan asla elektrik aksamlarını (priz, sigorta, duy, ara kablo, fiş, şalter) satın almayınız. İlaç eczanede satılabiliyorken; elektrik malzemeleri her yerde serbestçe satılabiliyor.

Yangınlar bizlerin ihmali sebebiyle can almaktadır. Suçlu insandır. Cehalet her yeri kuşattı.


Ali Özdemir
0505 220 83 85
www.aliozdemir.net
[email protected]
21.01.2025