Sosyal medya hesabından başıboş sokak köpekleri hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, bu sorunun temelinde, köpeklerin yasal olarak sorumluluğunu üstlenen kişi veya kurumların olmamasının yattığını ifade etti. Türkiye genelinde başıboş köpek sayısının 4 milyona yaklaştığını belirten Yumaklı, bu hayvanların yılda 1-2 kez doğum yapabildiğini ve her seferinde 6-8 yavru doğurduğunu söyledi. Sürekli yer değiştirmeleri nedeniyle yerel yönetimlerin sağlıklı kayıt tutamadığını ve net bir sayı belirleyemediğini ekledi.

Kısırlaştırma Oranları Yetersiz

Yumaklı, bilimsel verilere göre başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi için, bir yıl içinde toplam sayının %70'inin kısırlaştırılması gerektiğini vurguladı. Ancak, son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpeğin kısırlaştırılabildiğini belirtti.

Maymun çiçeği dünyayı ayağa kaldırdı! Acil durum ilan edildi... Maymun çiçeği dünyayı ayağa kaldırdı! Acil durum ilan edildi...

Kuduz Riskinde Artış

Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'yi kuduz riski açısından yüksek risk kategorisinde tanımladığını hatırlatan Bakan Yumaklı, birçok ülkenin vatandaşlarını Türkiye'ye seyahat ederken kuduz riski ve başıboş köpeklerden kaynaklı tehlikeler konusunda uyardığını söyledi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken, 2023 yılında bu sayının iki katına yakın artarak 438 bine ulaştığını belirtti.

Trafik Kazaları ve Yaralanmalar

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, son 5 yılda hayvana çarpma sonucu gerçekleşen 3 bin 534 trafik kazasında, 55 ölüm ve 5 bin 147 yaralanma vakası kayıtlara geçtiğini belirten Yumaklı, bu tablonun insan hayatı ve sağlığı açısından ürkütücü boyutlarda olduğunu söyledi.

Çözüm Arayışları ve Kamuoyu Tartışmaları

Yumaklı, başıboş köpek sorunu hakkında kamuoyunda yapılan sağduyulu tartışmaların, görüş ve önerilerin doğru çözüme ulaşmak için son derece değerli olduğunu ifade etti. Bilim insanları ve konunun uzmanlarının gerçekçi çözüm önerileri ile vatandaşların desteğiyle, Türkiye'nin bu sorunun da üstesinden geleceğine inandığını söyledi.

İHA

Sağlık Haberleri

Editör: Aybüke Ünal