Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) lojmanlarının iç kısmında pis su giderleri hariç kurum tarafından tadilat yapılmadığı ifade edildi.

Gazeteci Orhan Akyüz’ün, 26 Ocak 2025 tarihinde İmza Gazetesi’nin internet sitesinde, “TTK’nın lojmanlarına lüks harcama!” başlıklı haberin yayınlanmasının ardından yeni bilgilere ulaşıldı.

“KURUM TARAFINDAN EKAP ÜZERİNDEN İHALEYE ÇIKILARAK YAPILAN ÇATI, DOĞALGAZ VE ELEKTRİK TESİSATI TAMİRATLARI, İLGİLİ BAKANLIĞIN BİRİM FİYATLARI ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR, 

Lojman iddialarıyla ilgili araştırmalarının yanı sıra görüşlerine başvurduğu TTK çalışanlarından bazılarının gazeteci Akyüz’e aktardıkları bilgiler şöyle:
“Lojmanların bakım onarım giderleri, yürürlükteki 294 Sayılı Milli Emlak Genel Tebliği ile kurumun ve oturanların yapacağı işler belirlenmiştir.
Kurumumuz tarafından esaslı tamiratlar, 
Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) 
üzerinden açık ihale edilmek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 
birim fiyatları üzerinden açık ihale edilmek suretiyle gerçekleştirilmektedir. 

‘LOJMAN İÇİNDE YAPILAN BASİT TADİLATLAR, LOJMAN TAHSİS EDİLEN ŞAHISLARIN KENDİLERİ TARAFINDAN YAPILMAKTA OLUP KURUMUMUZLA İLGİSİ BULUNMAMAKTADIR’

Zonguldaklı futbolcu Milli Takım seçmelerinde göz doldurdu Zonguldaklı futbolcu Milli Takım seçmelerinde göz doldurdu

Bu ihaleler çatı, doğalgaz ve elektrik tesisatları işleri gibi olup lojman içinde basit onarım gerektirmeyen işlerdir. Basit onarımlar, kişilerin kendileri tarafından yapılmaktadır. Şöyle ki lojman içinde yapılan tadilatlar, lojman tahsis edilen şahısların kendileri tarafından yapılmakta olup kurumumuzla ilgisi bulunmamaktadır.

‘TTK’NIN LOJMANLARININ İÇ KISMINDA KURUM TARAFINDAN TADİLAT YAPILMAMIŞTIR’

TTK’nın lojmanlarının iç kısmında pis su giderleri hariç kurum tarafından herhangi tadilat yapılmamıştır.
Ancak zorunluluk halinde yürürlükteki 294 Sayılı Milli Emlak Genel Tebliği doğrultusunda ‘küçük kasa’ marifetiyle bazı işler yapılmıştır, bunlar da kurumun iş yerlerinde acil ortaya çıkan arızalar ve yapılması gerekli işlerdir. Burada da teklif alınmak suretiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın birim fiyatları üzerinden işlem yapılmıştır, bu işlerin sayısı ise 2024 yılı içinde 5’i geçmez.
Kurumumuz, Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) olması nedeniyle her işlem kanun yönetmelik ve ihale yöntemleri kapsamında yapılmak zorundadır. Küçük kasa işleri de 
yönetmelikler ve 294 Sayılı Milli Emlak Genel Tebliği’ne göre yapılan işlemlerdir.”

Muhabir: Orhan Akyüz