Ghebreyesus, DSÖ'nün Acil Durum Komitesi toplantısının ardından yaptığı açıklamada, virüsün Afrika ve diğer bölgelerde yayılma potansiyeline dikkat çekti.

Maymun Çiçeği  Vaka Sayısında Kayda Değer Artış

Ghebreyesus, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 10 yıldan fazla süredir maymun çiçeği vakalarının bildirildiğini ve her yıl vaka sayısında artış yaşandığını belirtti. Geçtiğimiz yıl önemli bir artış görüldüğünü ve bu yıl 14 binden fazla vaka raporlandığını vurguladı. Ayrıca, hastalık nedeniyle 524 kişinin hayatını kaybettiğini ve geçen yılki toplam sayının şimdiden aşıldığını ifade etti.

DSÖ Acil Durum Komitesi Toplandı

Ghebreyesus, DSÖ’nün geçen hafta Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Afrika'daki diğer ülkelerdeki artışı değerlendirmek üzere bir Acil Durum Komitesi topladığını hatırlattı. Komitenin tavsiyesi doğrultusunda, maymun çiçeği virüsünün uluslararası bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu onayladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni Düzenleme! Sağlık Hizmetlerinde Öncelik Değişiyor! Sağlık Bakanlığı’ndan Yeni Düzenleme! Sağlık Hizmetlerinde Öncelik Değişiyor!

Afrika Birliği'nin Adımıyla Uyumlu

Açıklamada, DSÖ’nün tavsiyesinin, Afrika Birliği'nin maymun çiçeği virüsüne karşı kıta çapında acil durum ilan etmesiyle uyumlu olduğu belirtildi.

Maymun Çiçeği Virüsü Bulaşma Yolları ve Belirtiler

Maymun çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabilir. Virüsün bulaşma yolları arasında döküntülere dokunmak, virüs bulaşmış eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek yer alır. İlk belirtiler genellikle virüsü kaptıktan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkar ve yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk ve ciltte su çiçeğine benzeyen kabarcıklar içerir. Hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılmakta olup, vakaların çoğu hafif geçirmekte ve birkaç hafta içinde iyileşmektedir.

Sağlık Haberleri

Kaynak: HABER MERKEZİ