Tarım ve Orman Bakanlığı, 81 il valiliğine gönderdiği yazıda, sahipsiz köpeklerin toplanması için 2028 yılının beklenmesinin yasalara aykırı olduğunu belirterek, toplanan hayvanların doğaya bırakılması durumunda belediyelere 2025 yılı itibariyle her bir hayvan için 71 bin 965 TL idari para cezası uygulanacağını bildirdi. Bakanlık, Şubat ayı itibariyle illerde olağanüstü toplantılar düzenlenmesini ve yeni yasal düzenlemelere tam uyum sağlanmasını talep etti.
Hayvanların Doğaya Bırakılması Yasaklandı
Tarım ve Orman Bakanlığı, Şubat ayı itibariyle sahipsiz hayvanların belediyeler tarafından toplanarak bakımevlerine götürülmesini zorunlu kıldı. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14. maddesi uyarınca, rehabilitasyon işlemi tamamlanmış olsa bile sahipsiz hayvanların bakımevi dışında herhangi bir yere bırakılması yasaklandı. Bu yasağa uymayan belediyeler, her sahipsiz hayvan için 71 bin 965 TL para cezasıyla karşı karşıya kalacak.
Belediyeler 2028'e Kadar Bakımevi Kurmak Zorunda
Yeni düzenlemelere göre, nüfusu 25 binden fazla olan belediyeler, hayvan bakımevleri kurmak ve mevcut barınakların şartlarını iyileştirmekle yükümü olacak. Kanuna göre, belediyeler, 31 Aralık 2028 tarihine kadar sahipsiz hayvanlar için uygun yaşam alanları oluşturmak zorunda olacak. Ayrıca, belediyelerin kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayırması gerekiyor. Büyükşehir belediyelerinde ise bu oran binde üç olarak uygulanacak. Bu kaynak, sadece hayvan bakımevleri ve sahipsiz hayvanlarla ilgili projeler için kullanılabilecek.
Tehlikeli Hayvanlar Sahiplendirilemeyecek
Yeni düzenlemeye göre, bakımevine alınan ancak insan veya hayvan sağlığı için risk oluşturan, bulaşıcı hastalık taşıyan veya sahiplendirilmesi yasak olan hayvanların barınaklardan sahiplendirilmesi yasaklanacak. Bunun yerine, bu hayvanların kontrol altında tutulması ve bakımevlerinde kalmaları sağlanacak.
Kaçak Hayvan Üretimine Sıkı Denetim
Evcil hayvanların izinsiz üretilmesi ve satışı yasaklandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Ev Hayvanlarının Üretim, Satış, Barınma ve Eğitim Yerleri Hakkında Yönetmelik kapsamında olmayan tüm hayvan üretim faaliyetleri yasak kapsamına alındı. Kaçak hayvan üretiminin ve satışının önlenmesi için daha sıkı denetimler gerçekleştirilecek.
Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Kimlik Kartları İptal Edildi
Kanun değişikliği kapsamında, yerel hayvan koruma görevlilerinin sorumluluklarını belirleyen 18. madde kaldırıldı. Bu nedenle, mevcut yerel hayvan koruma görevlisi kimlik kartlarının iptal edilmesi gerektiği açıklandı. Söz konusu kimlik kartlarının, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlükleri tarafından teslim alınarak imha edilmesi bekleniyor.
Cezalara Uymayan Belediyelere Hapis Cezası Gelebilir
Kanuna göre, belirtilen mali kaynağı ayırmayan veya ayrılan kaynağı başka bir alanda harcayan belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile karşı karş1ya kalabilecek. Bakanlık, yeni yasa ile sahipsiz hayvan sorununa etkin bir çözüm getirmeyi amaçladıklarını belirtti.