İki şirket arasında 2008 yılında bir sözleşme imzalanmış ve Erdemir, bu sözleşmeden doğan yükümlülüklerini 2009 yılının Ocak ve Şubat aylarında yerine getirmişti. Ancak, Tata Steel, Erdemir’den temin ettiği ürünlerin üçüncü kişiler tarafından tazminat taleplerine konu edilmesi sebebiyle tazminat taleplerinin bir kısmının Erdemir tarafından karşılanması gerektiğini öne sürmüştü.
Açılan Davalar ve Mahkeme Süreçleri
Taraflar arasında tam bir mutabakata varılamaması üzerine Tata Steel, ABD'nin Illinois Eyaleti Bölge Mahkemesi'nde Erdemir aleyhine 4.800.000 USD tutarında bir tazminat davası açtı. Benzer iddialarla Ankara 14. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde de 8.668.800 TL (4.800.000 USD) tutarında bir tazminat davası açıldı. Ankara’daki mahkeme, yetkisizlik nedeniyle davanın usulden reddine karar vererek dosyayı Karadeniz Ereğli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderdi.
Mahkemelerdeki Karar ve İstinaf Başvuruları
28 Kasım 2017’de Kdz. Ereğli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Erdemir aleyhine davanın kısmen kabulüne karar verdi. Erdemir, bu karara karşı istinaf yoluna başvurdu. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22. Hukuk Dairesi, Kdz. Ereğli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararını ortadan kaldırarak dosyayı gerekçeli kararın yazılması için geri gönderdi. 22 Şubat 2022’de yapılan duruşmada, istinaf yolu açık olmak üzere davanın kısmen kabulüne ve kısmen reddine karar verildi.
Yargıtay Başvurusu ve Son Gelişmeler
Erdemir, 13 Nisan 2022’de bu karara karşı tekrar istinaf başvurusunda bulundu. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 22. Hukuk Dairesi, mahkeme kararının esas incelemesi yapılmadan kaldırılmasına ve dosyanın yeniden hüküm verilmek üzere mahkemeye gönderilmesine karar verdi. 14 Haziran 2024 tarihli istinaf kararına karşı, Erdemir 5 Eylül 2024 tarihinde Yargıtay'a temyiz yoluna başvurdu. Yargıtay’daki süreç, davanın nihai sonucunu belirleyecek.