1989-2021 yılları arasında MEB’e bağlı 11 okulda öğretmen ve idareci olarak çalıştım. 25 yıl sadece öğretmendim. Okulun mali (parasal) işleri hakkında çok bilgim olamadı. Zira idareciler öğretmenlere "gelen-giden paralar" hakkında zerre bilgi iletmediler.

2015-2021 yılları arasında hasbelkader 2 farklı lisede idareci olarak çalıştım. Okul aile birliklerinin tüm dosyaları, faturaları, tutanakları kontrolüm altına girdi. Benden önce yapılan harcamaların yüzde 99’unun lüks, gereksiz, akıldışı ürünler için yapıldığını saptadım.

Toplumsal yozlaşma, çürüme, kokuşma, yolsuzluğu normalleştirme, hırsızları saygın kişi olarak görme noktasında acınacak haldeyiz. Bu kötü gidişatın aynısı okullarda da söz konusudur. Yani “süt neyse kaymak da odur.” “Armut daima dibine düşmektedir.”

Gördüklerim, başıma gelenler, çevrilen entrikalar ışığında şunu iletmek istiyorum: Okul aile birliklerine 1 Lira bile vermeyiniz. Okulların bağış taleplerini ret ediniz. Eğitime katkı yapmak istiyorsanız fırça, deterjan, çöp sepeti, sınıf boyası, led lamba, sıvı sabun, defter, kalem, silgi, giysi, çanta, ayakkabı, peçete, perde, bilgisayar, tablet, yazıcı vb. gibi ürünleri bağışlayabilirsiniz. Asla elden para vermeyiniz. Zira eğitim yöneticilerinin yüzde 99’u bu paraları kendi konforlarının artması için kullanmaktadır.

Okul kantinlerine de kesinlikle karşıyım. Okulda satış noktası olmamalı. Tüm gıdaları, suyu evde hazırlayıp gönderiniz. Zira kantinlerde sunulan ürünlerin hiçbirinin sağlığı uygun olmadığını görüyorum. Ayranlar, tostlar, simitler, poğaçalar, meyve suları, dönerler, hazır makarnalar (noodle) tamamen sahte ve kansorejen katkılıdır.

İlkokul ve ortaokulda hiç kantin bilmedim. O yıllarda buralara gerek duyulmuyordu. Lisede okurken kantin vardı ama 3 yılda 10 kez bile buraya girmişliğim yoktur. Zira fakirlikten ötürü harcayacak param pek olmamıştı.

Kantinler öğrencilerin başarısız olması, derste uyuklaması, obezleşmesi dışında bir katkı sunmuyor.

Sonuç olarak, eğitim sorununu çözmeden zerre ileri gidemeyiz.

Ali Özdemir

Eğitimci-Yazar-Yayıncı

www.aliozdemir.net

0505 220 83 85

I M G 6488