Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan, ''10 ili genel hayata etkili afet bölgesi ilan ediyoruz. 3 ay süreyle OHAL kararı aldık'' dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:
Şu ana kadar 54 bin çadır, 102 bin yatak ve diğer ihtiyaç malzemeleri afetzedelere ulaştırılmak üzere bölgeye gönderildi.
Halihazırda 53 bin 317 arama kurtarma görevlimiz ile destek personelimiz enkaz bölgesinde çalışıyor. Yurt içinden ve yurt dışından gelen ilave ekiplerle bu sayı her geçen saat artıyor. Çok daha fazla sayıda kamu, STK görevlisi ve gönüllü de yardım çalışmalarında yer alıyor.
Şartların zorluğuna bakmadan, devletimizin tüm imkanlarını kullanarak vatandaşlarımızın ve gönüllülerin de desteğiyle, arama kurtarma çalışmalarını hızla sürdürüyoruz.
Hava şartlarının çıkardığı zorluklara rağmen ekiplerimiz, felaket bölgesine ulaşmak ve çalışmalara katılmak için fedakarca mücadele etmiştir.
Devletimiz tüm kurumları, kuruluşları, personeli, aracı, gereci, imkanlarıyla depremin ilk anından itibaren seferberlik ruhuyla felaket bölgelerinde çalışmaya başlamıştır.
Bu depremler benzerlerine göre çok geniş bir alanda büyük bir yıkıma sebebiyet vermiştir. Sadece cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız.
10 ili genel hayata etkili afet bölgesi ilan ediyoruz. 3 ay süreyle OHAL kararı aldık.
OHAL NEDİR?
Olağanüstü hal süresini Meclis değiştirebilir, Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında altı ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir. Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler çıkarabilir. Cumhurbaşkanı Erdoğan: 3 ay süreyle OHAL kararı alındı Cumhurbaşkanı Erdoğan: '3 ay süreyle OHAL kararı alındı.
ALINACAK OHAL TEDBİR VE YAPTIRIMLARI
Olağanüstü hal ilanında; genel güvenlik, asayiş ve kamu düzenini korumak, şiddet olaylarının yaygınlaşmasını önlemek amacıyla 9 uncu maddede öngörülen tedbirlere ek olarak aşağıdaki tedbirler de alınabilir:
Sokağa çıkmayı sınırlamak veya yasaklamak,
Belli yerlerde veya belli saatlerde kişilerin dolaşmalarını ve toplanmalarını, araçların seyirlerini yasaklamak,
Kişilerin; üstünü, araçlarını, eşyalarını aratmak ve bulunacak suç eşyası ve delil niteliğinde olanlarına el koymak,
Olağanüstü hal ilan edilen bölge sakinleri ile bu bölgeye hariçten girecek kişiler için kimlik belirleyici belge taşıma mecburiyeti koymak,
TÜRKİYE'DE OLAĞANÜSTÜ HAL UYGULAMALARI NE ZAMAN VE NASIL YAPILDI?
Olağanüstü hal uygulamasının yasal altyapısı 1983 Anayasası ile oluşturuldu.
Türkiye'de olağanüstü hal uygulaması süreci ise PKK'nın Eruh ve Şemdinli baskınlarıyla başladı.
19 Temmuz 1987 tarihinde Turgut Özal hükümetinin çıkardığı kararname ile terör olayları nedeni ile
Olağanüstü Hal Bölge Valiliği oluşturuldu. Kararname ile Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Siirt,
Tunceli ve Van illeri, Bölge Valiliği kapsamına alındı. Adıyaman, Bitlis ve Muş ise mücavir il olarak belirlendi.
Batman ve Şırnak'ın da il olmasıyla Bölge Valiliği sorumluluk alanındaki il sayısı 1990'da 13'e yükseldi.
Bitlis, 1994'te mücavir il yerine olağanüstü hal kapsamına alındı.
Terör eylemlerinin azalmasıyla 1996'da ilk olarak Elazığ, ardından da Mardin, Muş, Bingöl, Batman, Bitlis, Siirt ve Van olağanüstü hal kapsamından çıkarıldı.
Türkiye'de olağanüstü hal her 4 ayda bir olmak üzere 46 kez uzatıldı.
Editör: TE Bilisim