Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ile CHPli Milletvekilleri, bir dizi ziyaret için 8 Temmuz 2021 tarihinde geldikleri Zonguldak’ta Genel Maden İşçileri Sendikası’nı (GMİS) ziyaret ederek Genel Başkan Hakan Yeşil ile görüştü.
Ziyarette; CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Ahmet Akın, CHP Milletvekilleri Müzeyyen Şevkin, Baha Ünlü, Atila Sertel, Yıldırım Kaya ve Deniz Yavuzyılmaz’a, CHP İl Başkanı Murat Pulat, Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun eşlik etti.
Ziyarette GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Ertan Kaya, Genel Mali Sekreter Volkan Yıldız ile Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir hazır bulundu.
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, CHP Heyetine, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yerüstü çalışanları ile Maden Tetkik Arama Kurumu’nda (MTA) düşük ücretle çalışan işçilerin eşit işe eşit ücret ile çalışması, TTK ve MTA’ya istihdam sağlanarak üretimin artırılması, işletme sorunlarının çözüm önerileri ve taleplerini içeren bir rapor ile Zonguldak Havzası Taşkömürü Potansiyeli Raporu’na sundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, raporları CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ileteceklerini söyledi.
AKIN; YERALTINDA ZENGİNLİĞİMİZ VAR
Ziyarette konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Genel Maden İşçileri Sendikası bizim devamlı iletişim içinde olduğumuz, bizim için çok önemli, ortaya koyduğu değer, ortaya koyduğu mücadelesi çok değerli. Hem bizim için, hem sadece Zonguldak için değil ülkemiz için de çok değerli. Sizinle birlikte olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum.
Daha önce sizlerle birlikte bir Taşkömürü Çalıştayı yapmıştık. O çalıştayda taşkömürüyle alakalı çok güzel bilgiler aldık ve bunu da kamuoyuyla paylaştık. Daha önce verilen sözler var. Özellikle işçi konusuyla alakalı. Norm kadroların yerine gelmesiyle alakalı.
Biz, sizlerin huzurunda, basının huzurunda söylüyoruz; İktidara geldiğimizde ilk yapacağımız işlerden biri hemen acil olarak alınması gereken 5 bin kişilik istihdam var, norm kadro eksikliğini gidereceğiz.
Norm kadro eksikliğinden kaynaklanan büyük sıkıntılar var. Hem yeteri kadar verimli çalışılamaması hem aynı zamanda galerilerde iş güvenliğinin aksamasına neden oluyor. Yatırımların yapılması gerekiyor. Acilen burada bir yatırıma ihtiyaç var. Bu yatırımı iktidara geldiğimizin hemen ertesinde yapacağımızı bütün basın mensuplarını huzurunda söz verdik. Taşkömürü ile ilgili bir çalışma daha yapacağız, görüşmelerimize başladık.
Burası emeğin kentiydi ama şu anda bakıyoruz ki emeklilerin yoğunlukta olduğu bir kent haline doğru gidiyor. Yerin altında bizim kendi milli kaynağımız var, bizim kendi zenginliğimiz var.
Taşkömürü Çalıştayı’nı yaptıktan bir süre sonra TTK’ya işçi alımı yapıldı ama yeterli değil. Çünkü bir o kadar da emekli oldu” dedi.
YEŞİL; YERİN ALTINDA YERÜSTÜNE ÇIKMAYI BEKLEYEN 1,5 MİLYAR TON KÖMÜR VAR.
Ziyaretten memnuniyet duyduklarını belirten GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Taşkömürü ülkemizde sadece Zonguldak'ta üretiliyor. Stratejik önemi var, Türkiye'nin kömüre ihtiyacı var. Zonguldak'ın istihdama ihtiyacı var.
Kurtuluş Savaşı sonrasında yatırımlar ve sanayileşme burada başladı. Bunu yıllardır anlatıyoruz. Geldiğimiz noktada işçi açıkları var, istihdam eksikliğimiz var, yatırım eksikliğimiz var.
TTK siyaset üstü bir kurum. Bu kurumu ayakta tutmak hepimizin, hem iktidarın hem muhalefetin, herkesin görevi.
İnşallah iyi günler yakında gelecek . Hep beraber mücadelesini vermeye devam edeceğiz.
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun istihdamını arttırmak, norm kadroyla çalışmak bizim de dileğimiz.
Hem kamuda hem özel sektördeki işyerlerinin istihdam açıklarının giderilmesi, istihdamın artırılması gerekiyor. Şunu da bağıra bağıra söylüyoruz; Hem kamuda yıllık 5 milyon ton, hem özel sektörde yıllık 5 milyon ton kömür üretmek üzere bizler de yoğun bir çaba içerisindeyiz.
Yıllardır taşkömürü ithalatı için yurt dışına aktardığımız paranın ülkemizde kalmasını istiyoruz. Gelin istihdamı artıralım, üretimi artıralım ve ithalata verdiğimiz parayı buradaki insanlara verelim.
Yerin altında yerüstüne çıkmayı bekleyen 1,5 milyar ton kömür var. Bu tabii ki insan gücüyle olacak, istihdam ile olacak.
YERÜSTÜ ÇALIŞANLARIMIZ İÇİN BIÇAK KEMİĞE DAYANDI
2006 yılında toplu sözleşmemize giren 51. Maddemiz var. Ücret skalalarımız çok farklı. Bunlardan biri yerüstünde çalışan arkadaşlarımızın ücretleri. İşe giren arkadaşlarımız bir önce işe giren arkadaşlarımızın ücretlerinden düşük alıyorlar. Geldiğimiz noktada arkadaşlarımızın ücretleri asgari ücretin bile altına düşüyor. Bu yılki asgari ücret zammıyla beraber arkadaşlarımızın asgari ücretin bile altında kalan ücretleri asgari ücrete eşitlendi. Arkadaşlarımızın durumları o derecede zor. Bunu düzeltmenin kavgasını veriyoruz. Toplu iş sözleşmesi dönemindeyiz. Gerçekten arkadaşlarımız için bıçak kemiğe dayanmış durumda. Bizler bu problemin bir an önce çözülmesini, arkadaşlarımızın insanca yaşanabilir düzeyde maaşlar almalarını istiyoruz. Bu arkadaşlarımız; yerüstünden yeraltında çalışan arkadaşlarımıza stratejik destek veren, onların yeraltında rahat çalışmasını sağlayan arkadaşlarımızdır. Görevleri bizim yeraltında çalışabilmemiz için çok önemli. Buna rağmen düşük ücretlerle yaşamlarını sürdürmeleri katlanabilir bir durum değil.
Sizlerin de bu sorunun çözümüne katkı ve destek vermenizi istiyoruz” dedi.
MUTLU; YERÜSTÜ İŞÇİLERİMİZİN ÜCRETLERİ EŞİT SEVİYEYE GETİRİLMELİ
GMİS Genel Başkan Yardımcısı ve GMİS Toplu İş Sözleşmesi Komisyonu Başkanı İsa Mutlu, “TTK’da yerüstünde çalışan yaklaşık 1500 işçi arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızdan 809’u düşük ücretle çalışıyor. Aralarında 2-3 bin liraya yakın ücret farkı var. Bizler her fırsatta yönetenlere, bakanlık yetkililerine anlatıyoruz. 2006 yılından bugüne bu sorun devam ediyor. Bu sözleşme döneminde üzerinde hassasiyetle durduğumuz, bizim sözleşme gündemimizi meşgul eden konu budur.
Sayın Milletvekilimiz Deniz Yavuzyılmaz, bu sorunu Meclis’te, siyasi çevrede gündeme getiriyor. Ama bugünlerde biraz daha fazla desteğe ihtiyacımız var.
Biz yerüstünde çalışan 1500 işçi arkadaşımızın maaşlarının eşit seviyeye getirilmesini ve insanca yaşanabilir bir ücret seviyesine yükseltilmesini talep ediyoruz”.
YAVUZYILMAZ; EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İÇİN ÇABA HARCIYORUZ
CHP Zonguldak Miletvekili Deniz Yavuzyılmaz da GMİS’in TTK yerüstü çalışanları için eşit işe ücret istediğini belirterek; “TTK’nın yerüstü çalışanlarının eşit işe eşit ücret sorunuyla ilgili, biz devlete ait şirketlerin denetlendiği KİT Komisyonu’nda gerçekten büyük bir gayret gösterdik. Mevcut AK Parti Hükümeti’ne hazır olun dedik. GMİS çırpınıyor, bunu görüyorum. 7400 TTK üyesiyle 15 bin üyesi varmış gibi mücadele ediyor.
Biz bu konuda diğer partilerle diplomasiyi de başlattık. Aynı zamanda işveren sendikasıyla da bir süreç başlattık. Yine bütçeyi ayıracak bakanlıkla da süreç başlattık. Burada artık geriye bir siyasi iradenin, sorumluların tamam demesi geriyor.
Çünkü eşit işe eşit ücret sorununu çözerken GMİS’in ortaya koyduğu bir çözüm önerisi var. GMİS, yeni bir sorun üretecek bir çözüm önermiyor. Kademeli geçişle kıdeme bağlı olarak eşit işe eşit ücreti birkaç yılda sağlayacak bir geçiş projesi var. CHP olarak tam destek veriyoruz” dedi.
Yavuzyılmaz, Soma Facası’ndan sonra maden şehitlerinin yakınlarına tanınan haklardaki tarih sınırlandırmasının kaldırılması için de çalışma yaptıklarını belirterek, “Bu ayıbın ortadan kaldırılması için konuyu yeniden Meclis gündemine getireceğiz” dedi.
Ziyarete katılan CHP Milletvekilleri de görüşlerini paylaştı.
GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’a bir madenci heykeli takdim etti.