"Farklı Atık Kağıtlardan Elde Edilen Nanoselüloz Türleri ve Lignin Takviyesi ile Yapılan Kaplama İşleminin Ambalaj Kağıtlarının Özellikleri Üzerine Etkisi" isimli proje, atık kağıtların değerlendirilmesi ve nanoselüloz üretimi konularında çevre dostu alternatifler geliştirmeyi amaçlıyor.
Proje Detayları ve Hedefler
Projenin yürütücülüğünü üstlenen Dr. Ekrem Durmaz, proje kapsamında endüstriyel ambalaj kağıtlarında kullanılan sentetik polimerlerin yerine atık kağıtlardan elde edilen doğal biyo-bozunur sıvı bariyer malzemesi olan nanoselüloz süspansiyonlarının üretimini gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, projenin odak noktasında, nanoselüloz süspansiyonlarının çevre dostu yöntemlerle üretimi ve bu süspansiyonlarla yapılan kaplama işlemlerinin çevreye duyarlı ve sürdürülebilir özelliklere sahip olması bulunmaktadır.
Çevreci ve Ekonomik Yaklaşım
Projenin bir diğer önemli hedefi, nanoselüloz üretimi için gerekli olan ağartılmış kağıt hamuru ve oduna bağlı hammadde ihtiyacının olmaksızın, daha ekonomik bir maliyetle ürünlere ulaşılmasıdır. Bu, atık kağıtların fazla miktarda açığa çıkan potansiyelini değerlendirmenin yanı sıra, çevreye olan olumlu etkilerini artırarak sürdürülebilir bir üretim sürecine katkı sağlayacaktır.
Rektörden Teşekkür ve Tebrik
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, proje ekibini başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ederek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir projelere destek veren Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'a ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'a teşekkür etti. Rektör Topal ayrıca, projede yer alan Dr. Ekrem Durmaz ve Prof. Dr. Saim Ateş'i tebrik ederek, başarılarının devamını diledi. Projenin 12 ay süreceği ve tamamlandığında çevre dostu ambalaj malzemeleri üretimine önemli bir katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
İHA