M.S. 300-400 yılları arasında inşa edildiği düşünülen yapının, antik dönemde büyük hasar aldığı belirlendi. Şimdi, bu felaketlerin kesin tarihlerinin belirlenmesi için detaylı araştırmalar yürütülüyor.

Kazılar Bilimsel Çalışmalara Dönüştü!

Bir değil, iki değil! Aynı yerde bu kaçıncı kaza? Bir değil, iki değil! Aynı yerde bu kaçıncı kaza?

2022 yılında Bartın'ın Amasra ilçesi Kum Mahallesi'nde Amasra Müzesi tarafından başlatılan kurtarma kazıları, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile bu yıl bilimsel kazı çalışmalarına dönüştürüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Bartın Üniversitesi'nin başkanlığında devam eden kazılarda, M.S. 3. ve 4. yüzyıllarda meydana gelen bir depremde yıkıldığı tahmin edilen mermer kolonlu yapı ortaya çıkarıldı.

A W277000 07

Son Hasar Sel Felaketiyle Geldi!

Kazı ekibi, yapının en son tahribatı ise antik dönemde yaşanan büyük bir sel felaketinde aldığı ve tamamen toprak altında kaldığını belirtiyor. Yapının gün yüzüne çıkarılması, antik Amastris Kenti'nin tarihine ışık tutacak önemli bulgular sunuyor.

A W277000 06

Antik yapıda hasara yol açan deprem ve sel felaketlerinin tespiti için çalışma yürütülüyor. Yürütülen çalışmaları hakkında bilgi veren Kazı Başkanı ve Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, ortaya çıkan kalıntıların deprem de hasar gördüğü yönünde olduğunu belirterek, “Aslında kırılmış durumda bir çoğu. Yapımın orta kısmında, depremle yıkıldığını işaret edecek şekilde sütunlar belli bir aks üzerine devrilmiş durumda. Üst yapının da hemen aşağıya düşmesi, tonlarca ağırlıklı mermer blokların yere düşmesiyle oluşan kırılmalar ve parçalanmalar görüyoruz. Bu yüzden deformeler olduğunu düşünüyoruz. Milattan sonra 3. yüzyıldan sonraki evrede bir depreme uğradığını anlatıyor. Çünkü aynı yapının hemen doğusunda bulunan geç dönem mozaikli yapının eklenmiş olması, MS. 4. Yüzyıldan önce depremin gerçekleşmiş olması gerektiğini gösteriyor” dedi.

A W277000 05

Yapının sadece depremden değil antik dönemdeki sellerden de zarar gördüğünü düşündüklerini de anlatan Çam, “Jeomorfolog ve jeolog olan ekip hocalarımızla birlikte değerlendirme yapmaktayız. Sadece deprem değil yapıya zarar veren şey. 2023 yılında üst üste iki sefer büyük sel yaşamış bir bölge. Burası antik dönemde, yani geçmişte de defalarca sel yaşandığını bu alan bize gösteriyor. Muhtemelen depremde de bu yapı tamamen yıkılmamıştı. Sel ile birlikte gelen toprakla yapının tamamen toprak altında kaldığını ve daha fazla zarar gördüğünü söyleyebiliriz. Bu anlamda çalışmalarımız sürüyor. Hangi dönemde sellenme yaşadığını belgelendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

A W277000 01

Bartın Haberleri

Kaynak: İHA