Kayseri Barosu Avukatlarından Seyit Yağmur, araç alımlarında satıcının alıcıya söylemediği gizli ayıpların sonradan ortaya çıkması durumunda, alıcının haklarını kullanabilmesi için zaman kaybetmeden bildirimde bulunması gerektiğini vurguladı.

Avukat Seyit Yağmur, araç alım satımlarında alıcı ve satıcının birbirine karşı yükümlülükleri bulunduğunu belirtti. "Sıfır ya da ikinci el araç alım satımlarında hem alıcının hem de satıcının satış sonrasında bir takım yükümlülükleri söz konusu olabilmektedir" diyen Yağmur, bu yükümlülüklerin açık ve gizli ayıplar olarak ikiye ayrıldığını açıkladı.

Araç alımında ‘gizli ayıba’ dikkat

Açık ve Gizli Ayıplar

Yağmur, açık ayıpların, alıcının basit bir gözden geçirmeyle tespit edebileceği araçta bulunan eksiklikler olduğunu ifade etti. Örneğin, aracın kaportasında çizik veya göçük, döşemesinde yırtık gibi durumlar açık ayıp olarak nitelendiriliyor. Eğer satıcı, satış öncesinde bu tür eksiklikleri belirtmemişse, herhangi bir yükümlülüğü bulunmadığını söyledi.

Gizli ayıplar ise, alıcının basit bir gözden geçirmeyle tespit edemeyeceği nitelikteki kusurlar olarak tanımlandı. Bu tür kusurların alıcının beklentilerini karşılamadığı ya da tamamen ortadan kaldırdığı durumlarda ortaya çıktığını belirten Yağmur, "Kusurlar maddi, ekonomik ya da hukuki olabilir. Örnek olarak, aracın tramerinde ağır hasar kaydının olması, kilometresinin değiştirilmesi veya mekanik arızaların bulunması gizli ayıp kapsamına girer" dedi.

Bildirim Süreci ve Haklar

Yağmur, gizli ayıplarla karşılaşılması durumunda alıcının, bu tespitleri satıcıya vakit geçirmeksizin bildirmesi gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde, alıcının haklarının zaman aşımına uğrayabileceğini belirtti. Alıcıların haklarını arama durumlarının, satışın ticari ya da normal olmasına göre farklılık gösterdiğini ifade etti. Eğer satış ticari nitelikteyse, alıcı haklarını 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında arayabileceğini, normal satışlarda ise 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 219 ve devamı maddelerine başvurabileceğini söyledi.

Zaman Aşımı Süresi

Araç alımında, alıcının satış esnasında aracın kusurunu bilmemesi ve aracı kusuruyla kabul etmemesi gerektiğini kaydeden Yağmur, bu bildirim yapıldıktan sonra alıcının kanunda öngörülen hakları olacağını dile getirdi. İki yıllık bir zaman aşımının bulunduğunu hatırlatan Yağmur, "Eğer satıcı daha uzun süreli bir kusur çıkma durumunu teminat altına almamışsa, alıcı satıştan itibaren iki yıl içerisinde öğrendiği takdirde haklarını ileri sürebilir" şeklinde konuştu.

O sektörde büyük artış! O sektörde büyük artış!

Ekspertiz Raporunda Belirlenemeyen Kusurlar

Kusurların ekspertiz raporunda belirlenememesi durumunda bile, sonradan bulunması halinde satıcının sorumluluğunun söz konusu olacağını belirten Yağmur, alıcının araç satın alırken tramer kayıtlarını sorgulama gibi bir yükümlülüğü bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, ekspertiz raporunda tespit edilemeyen kusurlar sonradan ortaya çıkarsa ve alıcı bunların satış öncesinde araçta mevcut olduğunu ispat ederse, satıcının sorumluluğunun devam edeceği bildirildi.

Kaynak: İHA