Dokuz yıldır süren kazılar, beş farklı arkeolojik kültür katmanını gün yüzüne çıkardı.

Genç Tunç Çağı'na Ait Bulgular

Kazı başkanı Doç. Dr. Hamza Ekmen, özellikle mağaradaki üçüncü tabakanın Kaşka topluluklarına işaret ettiğini söyledi. "Genç Tunç Çağı'na tarihlenen ve günümüzden yaklaşık 3 bin 200 yıl öncesine ait bulgular, Hitit belgelerinde adı geçen ancak arkeolojik olarak izine rastlanamayan Kaşka topluluklarıyla bağlantılı olabilir" dedi.

Kaşka'lara Dair İlk Arkeolojik Kanıtlar

Kaşka toplulukları, Hitit belgelerinde kuzeydeki dağlık ve ormanlık bölgelerde yaşayan, merkezi bir otoriteye bağlı olmayan gruplar olarak tanımlanıyordu. Yüzyılı aşkın süredir bu topluluklara ait arkeolojik izler arayan bilim insanları, İnönü Mağarası'ndaki bulgular sayesinde ilk somut kanıtlara ulaştıklarını düşünüyor.

Doç. Dr. Ekmen'in Açıklamaları

Kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Hamza Ekmen şu ifadeleri kullandı:
"Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü olarak 2017 yılında İnönü Mağarası'nda kazılara başladık. 2024 yılı itibariyle de dokuzuncu kazı sezonumuzu tamamladık. Bu süre zarfında İnönü Mağarası'nda beş ayrı arkeolojik kültür katmanı tespit ettik. Bunlardan beşinci tabaka dediğimiz günümüzden 6500 yıl öncesine uzanan tabaka İnönü Mağarası'nın ilk sakinlerinin yaşadığı tabaka. Geçtiğimiz yıllarda özellikle üçüncü tabakada önemli arkeolojik keşiflere ulaştık. Bu keşifler neredeyse 100 yıla aşkın bir süredir bilim insanlarının hakkında belge aradığı Kaşka topluluklarıyla alakalı. Hititçe çivi yazılı belgelerde Kaşka topluluklarından çok sıklıkla bahsedilmekte. Hititlerin kuzeyindeki dağlık ormanlık bölgede yaşayan belli bir siyasi otoriteye bağlı olmayan topluluklar olarak ifade edilmekte. Arkeologlar uzun yıllardır bu toplulukların nerelerde yaşamış olabileceğini ve nasıl bir kültür üretmiş olabileceğini araştırdılar. Ancak çok somut kanıtlara ulaşılamadı. Biz İnönü Mağarası'nın üçüncü tabakasında bulduğumuz ve Genç Tunç Çağı'na tarihlenen günümüzden yaklaşık 3 bin 200 yıl öncesine tarihlenen bulguların bu sözünü ettiğimiz Kaşka topluluklarına ait olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamada belki de hakkında uzunca yıllar bilgi ve belge edilemeyen Anadolu'nun kayıp topluluğu olan Kaşkalara ait ilk arkeolojik izlere ulaştığımızı düşünüyoruz."

Bilim Dünyası İçin Büyük Adım

Bu bulgular, Anadolu arkeolojisi ve tarihine ışık tutarken, Hititler ve çevre topluluklarla ilgili bilgi birikimini de önemli ölçüde artırıyor.

Sayın Valimizin dikkatine! Okulu yıkıp bıraktılar! Sayın Valimizin dikkatine! Okulu yıkıp bıraktılar!

Zonguldak Haberleri

Kaynak: İHA