Türkiye’de sadece emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ta üretilen taş kömürü rezervinin 1 milyar 510 milyon ton civarında olduğu tespit edildi.

Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı mayıs ayında yayınlanan “2023 Yılı Taşkömürü Sektör Raporu”nda, Türkiye’deki taş kömürü rezervi değerlendirildi.

“Rezerv yaklaşık 1 milyar 510 milyon ton”

Raporda, şu görüşlere yer verildi.
“Türkiye’de en önemli taş kömürü rezervleri Zonguldak havzasında bulunmaktadır. 
Havzada bugüne kadar yapılan rezerv arama çalışmalarında eksi 1200 metre derinliğe kadar tespit edilen toplam jeolojik rezerv, yaklaşık 1 milyar 510 milyon tondur. Bu rezervin yaklaşık yüzde 48’i görünür rezerv olarak kabul edilmektedir. 
Dünya genelinde rezerv tanımlamaları yapılırken mevcut madencilik teknolojisiyle ekonomik olarak işletilebilir rezervler dikkate alınmaktadır. Havza çapında rezervler eksi 1200 metre derinliğe kadar yapılmış sondajlardan elde edilen verilerden hesaplanmıştır. 

‘6 bin metre sondaj ile 50 kilometrelik alanda jeofizik çalışmaları’

Kurum (Türkiye Taşkömürü Kurumu ‘TTK’) rezervlerinin artırılmasına yönelik başlangıçta Kozlu bölgesi olmak üzere MTA (Maden Tetkik ve Arama) Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında arama sondajları başlatılmıştır. Bu kapsamda yaklaşık 6 bin metre sondaj ile 50 kilometrelik alanda jeofizik çalışmaları yapılmaktadır. 

‘1,5 milyar ton rezervin 727,9 milyon tonu görünür’

Türkiye’de koklaşabilir taş kömürü üretimi yapılan hazır, görünür, muhtemel ve mümkün oranda olmak üzere Zonguldak havzasındaki TTK Genel Müdürlüğü Müessese Müdürlükleri sahaları Kozlu’da 153 milyon 87 bin 502 ton, Karadon’da 405 milyon 997 bin 962 ton, Üzülmez’de 300 milyon 411 bin 612 ton, Armutçuk’ta 30 milyon 725 bin 612 ton ve Amasra’da (A-B) 549 milyon 309 bin 626 ton olmak üzere toplamda 1 milyar 508 milyon 810 bin 173 ton tespit edildi. Bu miktarın 727 milyon 989 bin 835’i görünür konumunda.

AK Parti Merkez İlçede delege seçimi heyecanı! AK Parti Merkez İlçede delege seçimi heyecanı!

‘Havzada koklaşabilir rezervler Kozlu, Üzülmez ve Karadon bölgelerinde’ 

Havzada koklaşabilir rezervler Kozlu, Üzülmez ve Karadon bölgelerinde yer almaktadır. Koklaşabilir taş kömürü rezervlerinin toplam rezervler içindeki payı yaklaşık yüzde 57’dir. Armutçuk bölgesinde yer alan rezervler yarı koklaşma özelliği, yüksek ısı ve düşük bünye kili içeriğiyle hem koklaşabilir kömürlerle harmanlanarak hemde pulverize enjeksiyon (PCI) kömürü olarak demir-çelik fabrikalarında kullanıma uygun niteliktedir. Amasra bölgesi kömürlerinin koklaşma özelliği bulunmamakla birlikte belirli oranlarda metalurjik kömürlerle harmanlandığında koklaşma özelliğini bozmamaktadır. 

Havza kömürlerinin kalorifik değeri 6.200-7250 kcal/kg (AID) değişmektedir.”

Editör: İrem Karagöz