Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ın Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, Zonguldak’taki kömür madenciliğiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunarak, “Kömür madenciliği dünyanın en zor mesleği, Türkiye’de madenciliğin teorisi, uygulaması, bilimi, bilgisi, tecrübesi burda gelişmiştir, devletimizin buradaki bakışı bir işçimizin tırnağına zarar gelmesin, Türkiye’nin ekonomisinin gelişmesinde Zonguldak’taki madenciliğin çok büyük katkıları olmuştur, olmaya da devam ediyor” dedi.

Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz, Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu’nu makamında ziyaret etti, Zonguldak Valiliğine atanmasından dolayı kutladı, hayırlı olsun temennisinde bulunarak bir süre sohbet etti.

Valisi Hacıbektaşoğlu, gazeteci Akyüz’ün, “Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) maden ocağına özel olarak girdiniz mi girmediniz mi girdiyseniz neler hissettiniz, kömür madenciliği hakkında görüşlerinizi öğrenebilir miyiz” şeklindeki sorusunu içtenlikle cevapladı.

Zonguldak Cuma namazı saati! Ezan kaçta okunuyor? | Zonguldak namaz vakitleri Zonguldak Cuma namazı saati! Ezan kaçta okunuyor? | Zonguldak namaz vakitleri

Whatsapp Image 2024 06 18 At 16.50.11

“Kömür madenciliği dünyanın en zor mesleklerinden biri”
“Kömür madenciliği dünyanın en zor mesleklerinden biridir. Türkiye’de madenciliğin teorisi, uygulaması, bilimi, bilgisi, tecrübesi burda gelişmiştir” diyen Vali Hacıbektaşoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Zonguldak’a gelmeden yer altı madenlerine defalarca girmiştim, ama kömür ocağına Zonguldak’ta girdim. Burada bir kaç sefer girdik. Maden ocağı, özellikle kömür madenciliği yer altında dünyanın en zor mesleklerinden, en zor işlerinden biri. Çokta kazalar oldu geçmişten bugüne kadar. Şunu da bilmek lazım ki Türkiye’de madenciliğin teorisi, uygulaması, bilimi, bilgisi, tecrübesi burda gelişmiş. Burada yegane Amelebirliği, (Zonguldak’taki Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı) sosyal güvenlik kurumu olmadan Türkiye’de kuruldu. Bu şehirde kuruldu. Sosyal güvenlik kurumlarının temelidir. Belki de dünyada kurulan ilk sosyal güvenlik kurumlarından biridir. Bunu niye söylüyorum? İş güvenliği manasında bizim Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) buradaki işletmelerimiz en üst seviyede, tehlikeli işler sınıfından olduğu için ve bu bilgi, bu tecrübe burada geliştiği için, hukukunun gelişmesinde burası öncü olduğu için… Tabii çok acı tecrübelerle bu olmuştur belki ama bu böyle. Dolayısıyla iş güvenliği manasında çok ciddi uygulandığını görmek bizi mutlu ediyor.”

“Devletimizin buradaki bakışı, bir işçimizin tırnağına zarar gelmesin”
Vali Hacıbektaşoğlu, “Devletimizin buradaki bakışı, bir işçimizin tırnağına zarar gelmesin. Yani iş güvenliği mevzuatı uygulamasına bakıyoruz. TTK’da da akıl budur, devletimizde de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızda da ve Sayın Cumhurbaşkanımızda da akıl budur, bizde bakış budur. Bunun da en iyi şekilde uygulanması gerekiyor” diye konuştu.

“Türkiye’nin ekonomisinin gelişmesinde Zonguldak’taki madenciliğin çok büyük katkıları olmuştur, olmaya da devam ediyor”
Vali Hacıbektaşoğlu, şunları kaydetti:
“Madenlerde gördük, en zor işi yapmalarına rağmen oradaki madencilerimiz ısrarla ‘dünyanın en güvenli yeri burası’ diyorlar. Yani madenciliği o kadar kişileştirmeleri gerçekten insanı duygulandırıyor, yani işçinin ekmeğini o derece önemsemesi, sevmesi ve gerçekten madencilik farklı birşey, kültür, örtüşmüş, burası emeğin başkenti. Yani girdik madencilerle bir araya geldik, fırsat buldukça da bir araya geliyoruz. 
Tabii madencilik Zonguldak’ın var olması, ekonomisi, aynı zamanda Türkiye’nin bugüne kadar var olmasında, Türkiye ekonomisinin gelişmesinde çok büyük katkıları olmuştur ve olmaya devam ediyor.”

Ziyaretten memnuniyet duydu
Bu arada ziyaretten memnuniyet duyduğunu dile getiren Vali Hacıbektaşoğlu, konuğuna ikramlarda bulundu, fotoğraf çekildi. Gazeteci Akyüz de konukseverliğinden dolayı Vali Hacıbektaşoğlu’na teşekkür etti.

Muhabir: Orhan Akyüz