Üniversitenin yemekhane binası çatısına kurulan güneş enerjisi santrali (GES), çevreye duyarlı bir yaklaşımın göstergesi olarak öne çıkıyor. Yıllık 641 ağaç dikimine eşdeğer karbon salınımı önlemesi beklenen santral, üniversitenin enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklarla karşılamayı hedefliyor.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nden Örnek Proje...

Afad zarar gören ev sahiplerine ödeme yaptı! Afad zarar gören ev sahiplerine ödeme yaptı!

Yıllık 54 Bin kWh Elektrik Üretilecek

Kurulan güneş enerjisi santrali, 40 kWp kurulu güce sahip olup, yılda yaklaşık 54.853 kWh elektrik üretimi gerçekleştirecek. Bu üretim, Farabi Kampüsü’nün yıllık enerji ihtiyacının yüzde 2,5'ini karşılayacak. Fosil yakıtlardan kaynaklanan CO₂ emisyonlarının azaltılması ile santral, yılda yaklaşık 32.911 kg CO₂ emisyonunu engelleyerek çevreye büyük katkı sağlayacak.

GES, Akademik Çalışmalara da Katkı Sağlayacak

Santralde enerji tasarrufu sağlanmasının yanı sıra, panel verimliliğini etkileyen faktörlerin analizi de yapılacak. Yön, gölgeleme, güneş radyasyonu ve sıcaklık gibi unsurlar üzerine detaylı çalışmalar yürütülerek, lisansüstü projelerin ortaya çıkarılması hedefleniyor. Böylece üniversite, sadece enerji üretiminde değil, akademik gelişimde de yenilikçi adımlar atmaya devam edecek.

Rektör Özölçer: "Sürdürülebilir Gelecek İçin Çalışıyoruz"

BEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, santralin üniversitenin sürdürülebilir enerji hedeflerine katkı sunduğunu vurgulayarak, "Farabi Kampüsü yemekhane binasına kurulan güneş enerjisi santrali ile enerji ihtiyacımızın bir kısmını sürdürülebilir kaynaklardan karşılayacağız. Gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakma kararlılığıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversitemizi doğa dostu bir kampüs haline getirme yolunda önemli adımlar atıyoruz" dedi.

Zonguldak Haberleri

Kaynak: Haber Merkezi