Bursa Şehir Hastanesi'nden İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Olgun Deniz, aşırı sıcakların kronik hastalar ve yaşlılar üzerindeki ölümcül etkilerine dikkat çekti. Günde en az 2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Deniz, sıcak hava dalgalarının 65 yaş üzeri bireyler ve kronik hastalıkları bulunan kişiler üzerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Ayrıca, güneş ışınlarının en dik geldiği öğlen saatlerinde dışarı çıkmaktan ve denize girmekten kaçınılmasını önerdi. Açık renkli ve hafif kıyafetler ile güneş koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Günde en az 2 buçuk litre sıvı tüketin

Sıcak havaların insan cildinde farkına varılamayan bir sıvı kaybı oluşturduğu bilgisini veren Deniz, “Bu sıvı kaybı, yaşlı bireylerde ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir. Bu nedenle doktorunuz tarafından sıvı kısıtlaması yapılması belirtilmedikçe ve susama hissi olmasa bile günde en az 2 buçuk litre yani 12 - 14 su bardağı sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Sıvı tüketilmesinde su içmek esas olmakla birlikte su dışı sıvı alımında çay, kahve ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu tercih edilmelidir. Alkol, kafein ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan fazla sıvı atımına yol açabileceği için uzak durulmalıdır. Ayrıca mide rahatsızlıklarına neden olabileceği için çok soğuk ve buzlu içecekler tercih edilmemelidir.” şeklinde konuştu.

Çaycuma Devlet Hastanesi’nden Büyük Yatırım! Çaycuma Devlet Hastanesi’nden Büyük Yatırım!

Sıcak çarpmasına dikkat!

Hava sıcaklıklarının arttığı bu dönemlerde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarının başında sıcak çarpmasının gelmekte olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Deniz, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Önemli ve tehlikeli sorunlara yol açabilen sıcak çarpması; 41 santigrat dereceye kadar çıkabilen yüksek ateş, halsizlik, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, nabız hızında yükselme olarak kendini gösterebilir. Bu gibi durumlardan bir veya birkaçı varsa mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneriyoruz. Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve açık tenlerin daha fazla etkilendiği sıcak çarpmasında komaya kadar gidebilen nörolojik bozukluklar da görülebilmektedir. Risk altındaki yetişkinler ve yaşlılar, günde en az 2 kez sıcak çarpması açısından yakın gözlem altında olmalıdır”

Sağlık Haberleri

Kaynak: İHA