Ödül, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Meteoroloji Uyardı! Soğuk Hava ve Kuvvetli Yağışlar Geliyor! Meteoroloji Uyardı! Soğuk Hava ve Kuvvetli Yağışlar Geliyor!

Nobel Ödülü’nün Kazananları Belli Oldu

Açıklamada, Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson’un, ekonomik kalkınma ve kurumların rolü konusundaki katkılarının altı çizildi. 2023 Nobel Ekonomi Ödülü ise kadınların iş gücündeki yerine ilişkin çalışmalarıyla Harvard Üniversitesi'nde görevli Amerikalı Profesör Claudia Goldin'e verilmişti.

Türkiye'ye Bir Nobel Ödülü Daha! 2024 Nobel Ekonomi Ödülü Prof. Dr. Daron Acemoğluna

Daron Acemoğlu Kimdir?

Daron Acemoğlu, 1967 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi'nden 1986 yılında mezun olduktan sonra, İngiltere'nin York Üniversitesi'nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri alanında lisans derecesi aldı (1989). Yüksek lisans (1990) ve doktora (1992) derecelerini Londra Ekonomi Okulu’ndan tamamladı. 1992-1993 yılları arasında Londra Ekonomi Okulu'nda ders verdikten sonra, 1993 yılından itibaren Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) akademik kariyerine devam etmektedir.

Ödüllü Eserler ve Araştırma Alanları

2000 yılında ekonomi profesörü unvanını alan Acemoğlu, 2019'da ise enstitü profesörü olarak atandı. Siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği gibi alanlarda önemli çalışmalara imza attı. Siyaset bilimci James A. Robinson ile birlikte yazdığı Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri (2006) ve Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri (2012) adlı eserleri birçok ödül kazanmıştır.

Dünyanın En Çok Alıntı Yapılan Ekonomistlerinden

2021’deki IDEAS/RePEc araştırma veritabanına göre, Daron Acemoğlu dünya genelinde en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomist arasında yer almaktadır.

Türkiye’den Nobel Ödülü alan kişiler ve ödül aldıkları kategoriler şunlardır:

  • Orhan Pamuk (2006) - Edebiyat

    • Türk romancı, çağdaş edebiyatın önemli isimlerinden biri olarak kabul edilir. Eserlerinde Türk kültürü ve kimliği üzerinde derinlemesine incelemeler yapmaktadır.
  • Aziz Sancar (2015) - Kimya

    • DNA onarımı alanındaki öncü çalışmalarıyla tanınan Türk bilim insanı, Nobel Kimya Ödülü'nü Amerikan bilim insanları Paul L. Modrich ve Tomas Lindahl ile paylaşmıştır.
  • Mehmet Ara İhsan (2023) - Edebiyat

    • 2023 Nobel Edebiyat Ödülü, Türk yazar Mehmet Ara İhsan’a verilmiştir. Eserleri, Türk edebiyatına önemli katkılarda bulunmaktadır.
  • Daron Acemoğlu (2024) - Ekonomi

    • Kurumların oluşumu ve refaha etkileri üzerine yaptığı çalışmalar nedeniyle Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanmıştır.
Kaynak: Haber Merkezi