Bu veriler, Türkiye'nin uluslararası hizmet ticaretindeki büyük oyuncuların büyük ölçekli girişimler olduğunu ortaya koyuyor.
Mikro ve Küçük Ölçekli Girişimlerin Payı
Hizmet ihracatında mikro ölçekli girişimlerin payı yüzde 6,7 olurken, bu girişimler toplam hizmet ihracatı yapan girişimlerin yüzde 63,2'sini oluşturdu. Küçük ölçekli girişimler ise ihracatın yüzde 12,2'sini yaparken, orta ölçekli girişimlerin payı yüzde 16,2 oldu. Büyük ölçekli girişimler, toplamda ise yüzde 64,4 oranında bir paya sahip.
Hizmet ithalatında ise mikro ölçekli girişimler, ithalatın yüzde 7,5'ini gerçekleştirirken, büyük ölçekli girişimler ithalatın yüzde 56,3'ünü yaptı.
Sektörel Dağılımda Ulaştırma ve Depolama Önde
2022'de Türkiye'nin toplam hizmet ihracatı 47 milyar 420 milyon dolar olarak kaydedildi. Bunun büyük bir kısmı, 34 milyar 442 milyon dolarla ulaştırma ve depolama sektöründe faaliyet gösteren girişimlerden geldi. Diğer önemli ihracat kalemleri arasında bilgi ve iletişim sektörü (3 milyar 576 milyon dolar) ve imalat sanayi (3 milyar 116 milyon dolar) yer aldı.
Hizmet ithalatında ise en yüksek payı 10 milyar 604 milyon dolarla imalat sanayi aldı, ardından toptan ve perakende ticaret sektörü geldi.
Yabancı Kontrollü Girişimlerin Payı
Yabancı kontrollü girişimler, hizmet ticaretinde dikkat çeken bir diğer unsur oldu. Hizmet ihracatında yabancı kontrollü girişimlerin payı yüzde 15,6, ithalatındaki payı ise yüzde 28,7 oldu. Taşımacılık hizmetlerinde Türkiye kontrollü girişimler en yüksek paya sahipken, telekomünikasyon ve bilgisayar hizmetlerinde yabancı kontrollü girişimler öne çıktı.
Ekonomi Haberleri