Saadet Partisi'nden Çaydamar'a çıkarma! Saadet Partisi'nden Çaydamar'a çıkarma!

Adnan Küçükvar, "Türkiye emekli vekiller cenneti, gerçek emekliler ise kent yoksulu" dedi.

Adnan Küçükvar'ın açıklaması:

"TÜRKİYE
‘EMEKLİ VEKİLLER’
CENNETİ!..

SGK verileri ve temel ekonomik göstergeler, emeklilerin büyük geçim sıkıntısı içinde olduğunu gösteriyor. Emeklilerin, sistem ve siyasetten kaynaklanan sorunları var.
Sistemden kaynaklanan sorunların başında, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile siyasetin emekliye bakışı geliyor.
Malumunuz, emekli maaşı = (ortalama aylık kazanç x aylık bağlama oranı) ile belirleniyor. Ortalama aylık kazanç, sigortalının her yıla ait prime esas kazancının; kazancın ait olduğu yıldan, emekli aylığı talep edilen tarihe kadar ‘güncelleme katsayısı’ ile güncellenmesi sonucu ortaya çıkıyor.
Güncelleme katsayısı ise, her yılın Aralık ayına göre TÜİK tarafından açıklanan tüketici enflasyonu tamamı ile büyüme hızının yüzde 30'unun toplamına (1) tam sayısının ilâve edilmesi sonucunda bulunan değeri ifade etmektedir.
2008 öncesi, büyüme rakamlarının yüzde yüzü baz alınırken, bu gün yüzde 30’lara indirildi.
Emekli maaşlarının belirlenmesinde esas olan ve güncelleme katsayısını etkileyen ‘büyüme oranı rakamları’ konusunda SGK ‘aylık bağlama tarihlerindeki rakamları kabul ederim’ diyor. Örnek: 2024 yılında Türkiye ekonomisi yüzde 3.2 büyüme kaydetti. Bu Emekli maaşlarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısını yüzde 0.96 puan arttıracak, Ancak; değişiklik 1 Ocak 2025 ve sonrası emeklilik başvurusu yapanları kapsayacak. Yani, diğer emekliler kapsam dışı bırakılıyor.
Güncelleme katsayısını oluşturan diğer değer, tartışmalı enflasyon rakamları ve güven vermeyen TÜİK tarafından oluşturulan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE).
TÜM EMEK DER Genel Başkanı Sayın Satılmış Çalışkan’ın özellikle ‘emeklilik yaş ve TÜFE’ye göre değil, hizmet ve prime dayalı hesaplanmalı’ deme nedeni bu.
Dolayısıyla, emeklinin asgari ücret (22.104 TL) ve açlık sınırı (31. 495 TL) altındaki maaşlarının düzeltilmesi, TÜİK ile SGK arasındaki ‘büyüme rakamları’ revize tartışması, emekli maaşları arasındaki uçurumun kalkması için İNTİBAK Yasası konularında yasal düzenleme şart.
Yani, emekli hakkını TÜİK’ten değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden(TBMM) istiyor.
SONUÇ: Gelelim, Türkiye de seçmenin yüzde 26’sını oluşturan emeklilerin TBMM’de ‘emekli / vekil’ matematiğine!.. Son düzenlemeye göre, ‘hem emekli hem vekil’ olan 300 siyasetçimizin maaşları 285 bin liraya yükseltildi.
Velhasıl-ı kelam; TÜRKİYE EMEKLİ VEKİLLER CENNETİ.
GERÇEK EMEKLİLER ise yaşam kalitesi açısından ‘Ramazan fitresine muhtaç’ ve ‘KENT YOKSULU’ durumunda."

Kaynak: Bülten