Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı mayıs ayında yayınlanan “2023 Yılı Taşkömürü Sektör Raporu”nda, TTK’nın uluslararası rakipleriyle karşılaştırılması değerlendirildi.

“Türkiye’nin 2023’deki taş kömürü ithalatı bir önceki yıla oranla 3 milyon ton artışla 37.7 milyon tona yükseldi”

Raporda, şu görüşlere yer verildi:
“2021 yılında 36 milyon 189 bin ton olan taş kömürü ithalatımız, 2022 yılında 34 milyon 714 bin tona düşmüştür. 2023 yılında ise 2022 yılına göre 3 milyon 15 bin ton artışla 2021 yılını da geçerek 37 milyon 729 bin ton taş kömürü ithal edilmiştir.

‘İzlenen enerji politikaları sonucunda ülkemizin enerji tüketiminde dışa bağımlılık payı yüzde 70’ler seviyesine kadar çıkmıştır, 2023 yılında taş kömüründe yüzde 97,26 oranında dışa bağımlı durumdaydık’

SGK’NIN 21 MİLYON 100 BİN LİRALIK İHALESİNİ İŞ İNSANI CELAL İNCEKARA MI KAZANDI? SGK’NIN 21 MİLYON 100 BİN LİRALIK İHALESİNİ İŞ İNSANI CELAL İNCEKARA MI KAZANDI?

Ülkemizin başta petrol olmak üzere fosil enerji kaynaklarında dışa bağımlılığı sürekli artmakta, toplam ülke ithalatı içinde en önemli pay bu kaynaklara ayrılmaktadır. İzlenen enerji politikaları sonucunda ülkemizin enerji tüketiminde dışa bağımlılık payı yüzde 70’ler seviyesine kadar çıkmıştır. 
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi’nin, ‘ülkemizin en büyük sorunlarından birisi, enerjide dışa bağımlılığıımızın sürekli artmasıdır. 2023 yılında taş kömüründe yüzde 97,26 oranında dışa bağımlı durumdayız. Yerli kaynaklar bakımından en fazla kömür kaynağına sahip olduğumuz ve kaynaklarımızın daha düşük kalorili yüksek nem ve kül içeriğine sahip linyitlerden oluştuğu dikkate alındığında kendi kaynaklarımızın özelliklerine uygun verimli, çevre dostu, ekonomik, temiz kömür teknolojilerinin geliştirilmesi, bu alanda yetişmiş insan gücü ve finans kaynaklarının artırılmasının önemini ortaya çıkarmaktadır’ tespit ve önerilerinin yanında yenilenebilir enerjideki potansiyelimizin (hidrolik ve rüzgâr) kullanımının programlı şekilde artırılması çevresel faktörlerin yanında enerji maliyetleri, dışa bağımlılık ve enerji istikrarı konularında yararlı olacaktır.

‘Artan talebin yerli  üretimle karşılanmaması, taş kömürü üreticilerini ithal kömüre yönlendirmektedir’

Yerli üretim ve ithalat bir ikilem olarak görülmesine rağmen artan talebin yerli üretim ile karşılanmaması taş kömürü üreticilerini ithal kömüre yönlendirmektedir. Ancak son 3 yıl içinde uluslararası kömür piyasalarında yaşanan gelişmeler, tedarik güçlükleri ve aşırı yükselen kömür fiyatları yerli üretimin önemini bir kez daha ön plana çıkartmıştır.

‘Demir-çelik tesislerinde kömür alternatifsiz hammadde konumunu korumaktadır’

Enerji, çimento ve diğer sanayi sektöründe kömüre alternatif bulmak kolay iken, demir-çelik tesislerinde kömür alternatifsiz hammadde konumunu korumaktadır. Bu nedenle yerli demir-çelik endüstrisinin koklasabilir ve PCI kömür ihtiyacının tamamı olmasa bile önemli kısmının yerli kaynaklardan karşılanması önem arz etmektedir.”

Zonguldak haberleri

Muhabir: Orhan Akyüz