Mart 2025 itibarıyla Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE), bir önceki aya göre %6,91 oranında artış gösterdi. Yıllık bazda ise endeks, %31,54 artarak önemli bir yükseliş kaydetti. On iki aylık ortalamaya göre artış oranı ise %40,17 olarak belirlendi.

Sektörlere Göre Değişim Oranları

Tarım-ÜFE'deki artış sektörel bazda da farklılıklar gösterdi. Tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde %7,36 artış görülürken, ormancılık ürünleri ve hizmetlerinde %2,36'lık bir artış yaşandı. Ancak, balık ve diğer su ürünleri ile balıkçılık destek hizmetlerinde %2,27'lik bir azalma kaydedildi.

Ana Gruplarda Farklı Yükselişler

Ana gruplarda da dikkat çeken artışlar görüldü. Tek yıllık bitkisel ürünler %9,61 oranında artarken, çok yıllık bitkisel ürünlerde ise bu oran %11,30'a ulaştı. Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde de %3,07'lik bir artış yaşandı.

Altın Zirve Yaptı...Yatırımcı Kazandı, Rekorlar Kırıldı! Altın Zirve Yaptı...Yatırımcı Kazandı, Rekorlar Kırıldı!

En Yüksek Yıllık Artış: Turunçgiller

Alt gruplar bazında ise, yıllık değişimde en yüksek artış %171,38 ile turunçgillerde gerçekleşti. Aylık değişim oranında ise %29,64 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler en yüksek artışı gösterdi.

Sektör Bazlı Yıllık Değişim Oranları

Tarım-ÜFE'ye bağlı alt gruplarda yıllık bazda en fazla artış, turunçgillerde yaşanırken, en fazla artış oranı ise çok yıllık bitkisel ürünlerde %42,79 oldu. Bu artışlar, tarım sektörünün genel olarak yüksek enflasyon baskıları altında olduğunu gösteriyor.

Tarım-ÜFE'nin yükselmesi, üreticilerin maliyetlerinde artışa neden olurken, tüketicilere de daha pahalı ürünler yansıması bekleniyor.

Kaynak: TÜİK