Vali Mustafa Tutulmaz" On beş gün önce yaşanan sel felaketi Zonguldak, Bartın ve Kastamonu'yu etkiledi. Geçtiğimiz yılda aynı felaket Bartın ve Kastamonu'yu etkilemişti. Zaman zaman Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz de selden etkilenmişti. Ülkemizin bir çok yerinde kuvvetli yağışlar yaşandı.
İklim değişikliği yaşandığından dolayı biz vatandaşların da tedbirli olması gerekiyor. Yağış uyarısı yapıldığı andan itibaren dere yataklarının arabaları uzaklaştırmak gerekiyor. Evlerin alt katlarında değerli eşyalar bırakmamak gerekiyor. Sele yönelik tebdirlerimizi almaylıyız. Bu birinci şarttır. Bu durumla ilgili biz valilik olarak afet öncesi bütün kaymakamlarımızı, belediye başkanlarımızı, halkımızı gerek sosyal medyadan gerekse değişik platformlardan "ciddi yağış uyarı" yaptık. bazı yerlerde sıkıntı olsa da sıkı tedbirler alındığı için yaşadığımız afeti az hasarla atlattık. Hiçbir dere fazla suyu tamamen kaldıramayıp taştı. Bazı bölgelerden dere taşkınları oldu bir iki bölgemizde sel oldu. Bu sefer çoğunlukla taşkınlar oluştu. Devlet Su İşleri derelerinin debisini hesaplayarak önlem aldı fakat bu sefer hesaplar tutmadı. Bu yüzden derelerin debisinin tekrardan hesaplanması gerekiyor. Devlet su işleri şu anda bunun çalışmasını yapıyorlar ve ya derelerin yatağı genişletilecekya da dereler yükseltilecek. Bazı yerlerde köprüler yetersiz kaldı. Zonguldak İl Özel İdaresi'nin görev alanında bulunan altı köprü ve vatanşaların arazileri de ciddi zarar gördü. Buna yönelik devletimiz Cuma gününden itibaren konutlarında ve iş yerlerinde zararı olan vatandaşa belli bir miktar yardım etmeye başladı. Şunu belirtmek istiyorum "benim yüz bin lira zararım oldu ama devlet bana yirmi bin lira verdi" böyle serzenişler olabilir. Bu verilecek yardım nakdi sigorta değildir. Sigorta evinde ve iş yerinde ne zararın varsa karşılıyor. Devletmiz vatandaşına can suyu olmaya çalışıyor. Şu an da selin bıraktığı hasar tam olarak bilinmiyor. Bu konuyla AFAD ilgileniyor.
Vatandaşlarımızın tarım zararı var. Vatandaşlarımız evlerinde ve iş yerlerinde hasarlar var. Yollarda, köprüler ve su tesisatlarında hasarlar var. Bu hasarlar ayrı ayrı hesaplandığında yüklü miktarda bir hasar olduğu ortaya çıkıyor. Kamu, özel sektör ve vatandaşlar olarak herkesin sel rejimi içerisinde yaşadığımızı idrak etmemiz ve ona göre hareket etmemiz gerekiyor. İlk gün köy yolları ve şehirler arası yollarda ulaşım kapalıydı. Bu durumu hemen çözdük fakat bu durumun kalıcı olması için çalışmalar yapılacak. Köprüler yenilecek, yollar yapılacak ve heyelanlara çözüm bulunacak. Selden dolayı oluşan heyalan yüzünden su borularını parçalandı. Parçalanan su boruları tamir ediliyor. Alternatif hizmet her köye sunuldu. Hiçbir köy susuz ve yolsuz bırakılmadı.
KOZLU ÇÖPLÜK ALANI SORUNU
Zonguldak ve Kozlu Belediyelerinin gücü bu çöplük alanına yetmiyor. Ne Zonguldak Belediyesi'nin ne Kozlu Belediyesi'nin bütçesi çöplük alanını kaldırmaya yetmiyor. Çöplük alanının denizin altından itibaren belli bir mesafeye kadar örülerek dalgalarla desarj olmasını engellemek gerekiyor. Bunu belediyelerin imkanlarıyla yapabilmek mümkün değil. Bu arada bölgemizde sel felaketi, on bir ilimizde deprem felaketinin yaşandığı bir ortamda bu durum kolay değil. Aciliyeti var mı değil mi karar verilir ve devlet yapar. Öncelik acil mevzulardır. Selde bozulan yerlerin önce yapılması aciliyet taşıyor. Biraz daha zamana ihtiyaç var. Belli de olmayabilir belki bir hafta sonra çöplük alanına müdahale edilebilir.
EKMEK ZAMMI NE OLACAK?
Mahkeme Süreci Başlatıldı Mı?
Fırıncılar her sene zam için geliyorlar ve en yüksekten zam talep ediyorlar. Bizler de onlara bir öneride bulunarak "Her üç ayda bir fiyat için karşımıza geliyorsunuz ve fiyat arttırmak istiyorsunuz. Her zaman Zonguldak olumsuz konularda ön planda oluyor. Size yapabileceğim iyilik size şu; on vilayet ve Zonguldak dahil sizin hedeflediğiniz rakama geldiğinde istediğiniz fiyata çıkaralım."dedim. İki yıldır bu durum devam ediyordu geçen hafta bir yerel medyada "Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz fırıncılara engel oldu" başlığıyla manşet atılmış: fakat bu haber doğru değildir. Bu haber yapıldığında Zonguldak'ta değil Ankara'daydım. Bu konudan benim haberim yok. Böyle yaparak "valiyi tehdit edelim ve adını kullanalım" dediler. Yoksa bu konuda benim bir bilgim yok. Bu konu hakkında valilik olarak açıklama yaptık. Bize böyle bir bilginin gelmediğini açıkladık. Böyle bir bilgi valiliğe geçtiğimiz Perşembe günü akşam üzeri 06.30 civarında geldi. Bize 7.50 kilogramdan ekmek birimi geldi. Zonguldak'tan yüksek belilerlen kilogram birimi yok. Bizim belirlediğimiz bir rakam yok, dediğim gibi on vilayet bu rakama ulaşırsa istedikleri olabilir. Aynı kararda ısrar edilirse olay mahmekemeye taşınacak. Bunun başka bir yolu yok. Fırıncılar şu an yedi buçuktan satıyor olsa da biz mahkeme yoluyla itiraz edince bu karar durdurulacak. Bu hafta yeniden komisyon toplanacak ve kararları gözden geçirilmesi istendi. Yeniden görüşülüyor. Biz itiraz sürecini başlattık. Eğer anlaşılma sağlanamazsa olay mahkemeye taşınacak. Bize ön bilgi geldi. Fırıncılar ekmeğin yedi liraya satılmasına olabilir gözüyle bakıyor. Bakkallara ekmek vermeyen fırıncılar için tutanak tutuldu.