2020 yılında çıkan ve Resmi Gazete’de yayınlanan “Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun” kapsamında köylere referanduma gitmek ve oy çoğunluğunu sağlamak kaydıyla mahalle olma hakkı verildi. Son zamanlarda ise Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı çok sayıda köy, referanduma giderek oy çocukluğu ile belediye sınırlarına katıldı. Katılım sayısındaki yoğunluk nedeniyle bu durum vatandaşlar arasında merak uyandırdı.
İŞTE MAHALLE OLMANIN AVANTAJLARI
-Emlak vergisi muafiyeti
-Ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için indirimli emlak vergisi
-Bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlardan muafiyet
-2464 sayılı Kanun uyarınca alınması gereken vergi ve harçlarda %50 indirim
-Harcamalara katılma paylarında %50 indirim
-İçme ve kullanma suyunda indirimli tarife
Kanun kapsamında köyden mahalleye dönüşen yerleşim alanlarında vatandaşlar, emlak vergisinden muaf tutuluyor. Bakkal, kahve veya benzeri ticari amaçlı kullanılan binalarda ise yüzde elli vergi indirimi uygulanıyor. Köylerin belediye sınırlarına katılıp mahalle olması durumunda faydalanabileceği bir diğer avantaj ise su faturaları olarak karşımıza çıkıyor. Bu kapsamda su faturaları, işyerleri için yüzde elli, konutlar için yirmi beş oranında indirimli tarife uygulanıyor. Yönetmeliğe göre, köyün mahalle olduğu yerleşim alanlarında bina inşaat harcı ve imarla ilgili durumlarda vatandaşlar ödenmesi gereken harçlardan muaf tutuluyor. Bu harçlar haricinde ise %50 indirim uygulanıyor.
PEKİ DEZAVANTALARI NE?
Eğer bir köy, referanduma giderek mahalle olursa avantajlardan faydalanabileceği gibi bu durumun bazı dezavantajları da bulunuyor. Yine kanun kapsamında bir köyün belediye sınırlarına geçmesiyle birlikte meralar, tarım alanları ve benzeri yerler tamamen el değiştirip ilgili belediyenin olurken geri verilmiyor. Buraların kullanım yetkisi ise tamamen belediyenin oluyor.