Festival kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Kültürel Miras Taşıyıcısı” unvanı verilen usta sanatçılar, zanaatlarını sergileyerek ziyaretçilere bilgi aktarıyor.

GELENEKSEL SANATLAR KARABÜK’TE BULUŞTU
Festivalin açılışı 3 Nisan Çarşamba günü Karabük’te gerçekleştirildi. Etkinlikte cam üflemeden baston yapımına, çiniden tezhibe kadar birçok el sanatı tanıtılıyor. Bitkisel örücülük, yazmacılık, filografi, telkâri, mücevher sadekârlığı, naht sanatı, ebru, kukla yapımı ve deri işleme gibi geleneksel sanatlara ait stantlar büyük ilgi görüyor.

MİRAS TAŞIYICILARI TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN GELDİ
Festivalde yer alan sanatçılar Mardin, Edirne, Antakya, İstanbul, Kastamonu, Bartın, Zonguldak, Ankara ve Isparta gibi illerden katılım sağladı. Kültürel Miras Taşıyıcısı unvanına sahip ustalar, ziyaretçilere kendi alanlarında uygulamalı bilgiler vererek mesleklerin detaylarını paylaşıyor.

SANATÇILAR MESLEKLERİNİ YAŞATMAK İÇİN BURADA
Mardin’den gelen gümüş telkâri ustası Aday Gürkan, festival kapsamında mesleğini tanıtarak püf noktalarını ziyaretçilerle paylaştığını söyledi.
Yay yapım ustası ve kültürel miras taşıyıcısı Mehmet Demir, “Amacımız bu mesleği yaşatmak ve meraklılarına aktarmak. Belki bir kişi çıkar ve bu geleneği devam ettirir” diyerek festivale katkısını anlattı.
Hatay’dan katılan ipek dokumacısı Tülay Genç ise, “Unutulmaya yüz tutmuş bir mirası yaşatmak benim en büyük hedefim” ifadelerini kullandı.

Zonguldak’ta hizmet anlayışı tartışması! Özübek: “Kafe yerlerini biz yaptık, ama…” Zonguldak’ta hizmet anlayışı tartışması! Özübek: “Kafe yerlerini biz yaptık, ama…”

ZANAAT GELENEĞİNE BÜYÜK İLGİ
Ziyaretçiler, ustaların sergilediği sanatlara hayran kalırken, bu tür festivallerin artması gerektiğini vurguladı. Festival, 5 Nisan’a kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.

Kaynak: İHA