"Kahvaltı günün en önemli öğünü müdür?" Yıllardır birçok tıp insanı bu konunun üzerinde durmuş ve araştırma yapmıştır. Türkiye'den Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu "Otuz Günde On Yılda Kahvaltının" diye adlandırdığı kitabında bu konuya açıklık getirmiştir. Amerikalı Türk doktor Mehmet Öz "kahvaltı yasaklanmalı" diyerek kahvaltının önemsiz bir öğün olduğunu ve aralıklı oruç prensibini gündeme getirmişti. Alışılmışın dışandaki bu açıklama gündemi oldukça meşgul etmişti. Aslında doktor Mehmet Öz'ün açıklaması "kahvaltı iptal edilmeli" şeklindedir.
KAHVALTI GÜNÜN EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜ MÜDÜR?
Mısır gevreği satan Amerikalı bir firmanın "kahvaltı günün en önemli öğünüdür" sloganı olarak ortaya çıkmıştır. O dönemde tanıtım furyasının içinde bir doktor "kahvaltı günün en önemli öğünüdür" diyerek mısır gevreğiyle kahvaltı yapmanın önünü açmıştır. Bu görüş günümüze kadar kabul görmüş ve benimsenmiştir. Bu pazarlama yönteminin en başarılı örneklerinden biridir.
Son 10-15 yılda kahvaltının önemi üzerine araştırma çalışmaları yapılmıştır. Yapılan çalışmalarda kahvaltının önemi ve kahvaltının önemli olmadığını ortaya çıkarmaya çalışılmıştır. Yapılan bu çalışmalarda ortak paydada buluşulamıyor olması çalışmaların güvenilirliğini sarsmaktadır.
KAHVALTININ HİÇBİR ETKİSİ YOK MU?
2019'da bir sağlık dergisinde on sekiz yıl boyunca yapılan on üç çalışma sonucunda yayımlanan veriler "kahvaltının öneminin olmadığını hatta kilo alıp vermede de bir etkisi olmadığını" ortaya koymuştur.
Kilo, şeker ve kolestrol sorunu olmayan kişiler canı kahvaltı yapmak istiyorsa kahvaltı yapmak bir sorun teşkil etmiyor. Fakat kahvaltıda özel bir fayda beklemeye gerek yok. Çünkü kahvaltı şart değildir.
İnsanlar uykuda acıkmazlar yani aç kalkmazlar, bu yüzden sabahın ilk saatlerinde kahvaltı yapmak şart değildir. Böbrek üstündeki "kortizol" denen hormon kan şekerimizi yükseltmiş olduğundan sabah uyanıldığında zaten kan şekeri yüksek olduğundan açlık duygusu bastırılmış oluyor. Sabah erken saatlerde yapılan kahvaltı bilinenin aksine insülün direncini kırıyor ve fazla depolanan şekerin yağa dönüşmesine sebep oluyor.
Akşam sekizden önce yenen yemekler sabah sekize kadar bir şey yenilmediği takdirde o saate kadar yakılmış oluyor. Bu süreçte beden vücuttaki yağları yakar. Sabah kalkar kalmaz kahvaltı yapılmadığı takdirde ve öğlen on iki civarında ilk öğün yendiğinde dört saatlik boşlukta beden kendini yeniliyor.
-Kan şekeri düşüyor
-Kan insülin seviyesi düşüyor
-İnsülin direnci kırılıyor
-Kilo verme süreci başlıyor
Hücrelerde Otofaji başlıyor
Otofaji sağlıklı ve genç kalmanın en önemli sırrıdır.
Bu konu üzerinde çalışma yapan bilim 2016'daki Nobel Tıp Ödülü "Oruç ve Otofaji" konusunda araştırmalarıyla ünlü Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi'ye verildi.
Otofaji: (autophagy, "kendini yemek"), hasarlı hücreleri temizleme yoludur. Daha sağlıklı ve yeni hücreler elde etmek için hasarlı hücreleri yenileme yoludur.