(ÖZEL HABER)

AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, ‘’Geçmişte emeğin, alın terinin ve kömürün başkenti Zonguldak diyorduk, şimdi emeğin, alın terinin, kömürün ve doğalgazın başkenti Zonguldak haline gelmiş olacağız’’ dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen emeğin başkenti Kömür kent Zonguldak’ın Milletvekili Muammer Avcı, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri öncesinde partisinin düzenlediği programlara katılmak ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği memleketi Zonguldak’ta, gazeteci Orhan Akyüz’ün, ‘’Zonguldak, emeğin başkenti kömür kent olarak biliniyor, bölgede kömürün varoluş sebebiyle de öne çıkarak 
hafızalarda yer alıyor. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 2023’ün Nisan ayında Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi ‘Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni’ne katıldı. Törende, Erdoğan ve beraberindekiler butona basarak ateşin yakılmasını sağladı. Kamuoyu adına soruyorum, bu tesisin tam anlamıyla faaliyet geçmesiyle başta Türkiye’nin enerji bağımsızlığı yolunda olmak üzere diğer alanlarda da bölge ve ülke ekonomisine ne gibi katkıları olacaktır? Burasının lojistik enerji üssü olduğunu söyleyebilir miyiz? Burasıyla ilgili halihazırda süreçin nasıl işlediği hakkında bizleri aydınlatabilir misiniz?’’ şeklindeki sorusunu yanıtladı.

‘’ZONGULDAK, GEÇMİŞ YÜZYILINA ENERJİ ÜSSÜ OLARAK DAMGASINI VURMUŞ BİR YERDİR’’

Milletvekili Avcı, şöyle konuştu: 
‘’Orhan bey, öncelikle bu sorunuz için çok teşekkür ediyorum, çünkü bizim Zonguldak’ta yapmış olduğumuz hükümet nezdindeki yatırımları her zaman anlatma fırsatımız olmuyor, buna vesile olduğunuz için tekraren teşekkür ediyorum.
1 Nisan 1924’de Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk vilayeti olan Zonguldak, tabii ki geçmiş tarihine bakıldığında gerek taş kömürü, gerek termik santralleri, gerek demir-çelik fabrikalarıyla ülkemizin geçmiş yüzyılına enerji üssü olarak damgasını vurmuş bir yerdir. Zonguldak, dolayısıyla bu unvanının yanında acıları da yaşamıştır. Çünkü Zonguldak’ımızda 5 bin maden şehidimiz var, halen biz burada taş kömrüyle alakalı Zonguldak’ta faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Şöyle ki daha yakın zamanda 2 bin işçinin alımıyla ilgili Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın verdiği müjdeyle birlikte bunu hayata geçirmekle ilgileniyoruz.’’

‘’HAVZADA 1 MİLYAR 500 MİLYON TON CİVARINDA TAŞ KÖMÜRÜ REZERVİMİZ VAR, TÜRKİYE’MİZİN ÜÇTE BİRLİK ENERJİ İHTİYACINI KÖMÜRLE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZİ UNUTMAMALIYIZ’’

‘’Şu anda Türkiye’mize baktığımızda üçte birlik enerji ihtiyacını kömürle gerçekleştirdiğimizi unutmamalıyız’’ diyen Milletvekili Avcı, şöyle devam etti:
‘’Dolayısıyla kömür halen bizim için çok önemli maden, çok önemli cevher...
Şu anda Zonguldak topraklarında (havzada) bakıldığında 1 milyar 500 milyon ton civarında taş kömürü rezervimiz var olduğunu söyleyebiliriz. TTK, (Türkiye Taşkömürü Kurumu) havza olarak genişliğinin 3 bin 885 kilometrekaresi karada, 3 bin kilometrekaresi de denizde olmak üzere 6 bin 885 kilometrelik alanı kapsamaktadır. Burada çıkartılmayı bekleyen 1 milyar 500 milyon ton civarında taş kömürü rezervimiz var.  Bu anlamda dünyada stratejik öneme sahip bir cevher bizim kömürümüz, koklaşabilir özelliğiyle beraber demiri eritebilme özelliğine de  sahip bizim kömürümüz.
Dolayısıyla biz geçmiş yüzyılımızda taş kömürümüz olsun, demir-çelik fabrikalarımız olsun, termik santrallerimizle beraber Türkiye’nin enerji üssü olma unvanını kazanmış ve bu anlamda da emeğin, alın terinin, taş kömürünün başkenti Zonguldak diye unvan almışız.’’

‘’ÜLKEMİZİN ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI YOLUNDA KARADENİZ GAZININ DEVREYE ALINMASI TARİHİ BİR ADIMDIR’’

Milletvekili Avcı, şu ifadeleri kullandı:
‘’Dünya liderimiz Cumhurbaşkanımız Saygıdeğer Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2023’ün Nisan ayında Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi ‘Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni’nde işaret fişeğini ateşlemesiyle Zonguldak'ımızın Türkiye'nin enerji üssü olarak adı tarihe yazdırıldı. 
Doğalgaz, günümüzde oldukça değerli ve stratejik bir enerji kaynağıdır.
Ülkemizin enerji bağımsızlığı yolunda  Karadeniz gazının devreye alınması tarihi bir adımdır. Bu projenin ilk adımı, Ağustos 2020'de Filyos'un 175 kilometre açığındaki Sakarya Gaz Sahası'nda Fatih sondaj gemisinin vurduğu sondajla atılmıştı. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunda Zonguldak’ın pozisyonu ne olacak diye bakıldığında, Cenab-ı Allah’ın bize lütfetmiş olduğu bir doğalgaz keşfi gerçekleştirildi.
Tabii cennet mekan Abdülhamid hazretlerinin bundan 160 yıl öncesinde Filyos Vadisi Projesi için ‘Türkiye’nin ticaret üssü olacak’ beyanını biz her zaman elimizde tuttuk.’’

‘’DOĞALGAZ KEŞFİ 710 MİLYAR METREKÜP, DENİZİN 2 BİN 200 METRE DERİNLİĞİNDE ENERJİ ÜNİTESİ, TERMAL KURDUK’’

Filyos Vadisi Projesi’ne Türkiye’nin üçüncü büyük limanını inşa ettiklerine işaret eden Milletvekili Avcı, ‘’3 bin metre ana mendireği olan, 1000 metre tali mendireği olan, deniz derinliği (draft) 19 metreye ulaşan, 1600 metre konteyner bagajlama alanına sahip böyle bir limanı yatırım olarak bize Cumhurbaşkanımız gerçekleştirdi.
Bizim tabii hayalimiz burada neydi? Hemen ardında 6 milyon metrekare Filyos Endüstri Bölgesi, 4 milyon metrekare Filyos Serbest Bölgesi yapmaktı. 
51 konutluk orada  inşa yeri yaptık. Tam bu noktada da sizin bahsettiğiniz gibi 710 milyar metreküp doğalgazın keşfi yapıldı. Bu karadan denize 174 kilometre uzaklıkta. Yani 174 kilometre açıkta doğalgaz keşfedildi.
Doğalgaz keşfi 710 milyar metreküp.
Tabii biz burada şimdi ne yapıyoruz? Deniz’in 2 bin 200 metre derinliğinde enerji ünitesi kurduk, bir terminal kurduk denizin dibinde. Yani devasa bir terminal, enerji ünitesi. Düşünebiliyor musunuz en küçük parçası olan kuyu dibi dediğimiz vanalar bunların her birinin ağırlığı 65 ton. Bunlardan deniz dibinde 10 adet yerleştirdik.
Biz bu 10 kuyudan karada 450 metrekare alanda denizden çıkarılan doğalgazın işleme tesisliğini birinci faz gerçekleştirdik. Burada günde 10 milyon metreküp doğalgazın işlenmesi söz konusu olacak. Eş zamanlı olarak şu anda da 51 gemiyle Fatih, Yavuz ve Kanuni’nin de bulunduğu 30 adet kuyu açılması gerçekleştiriliyor Karadeniz’de... Bu 30 kuyu tamamlandığında da günde 30 milyon metreküp daha doğalgazın işletilebilmesi söz konusu olacak’’ diye konuştu.

‘’TÜRKİYE DOĞALGAZA YILLIK 60 MİLYAR DOLAR ÖDÜYOR, TÜRKİYE’NİN KONUTLARININ YILLIK 20 MİLYAR METREKÜP DOĞALGAZ İHTİYACININ 15 MİLYAR METREKÜPÜ ZONGULDAK’TAN KARŞILANACAK’’

Milletvekili Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
‘’Singapur’da şu anda bu 30 kuyudan çıkarılacak doğalgazın işleme tesisisi deniz üzerinde kurulacak bir platformla sağlanacak. Birinci faz olarak karada işleme tesisi yapmıştık, ikinci fazı biz deniz üzerinde kurulacak platformla sağlamak istiyoruz. Bu işler tamamlandığında birinci faz 10 milyon metreküp, ikinci faz 30 milyon metreküp... Biz günde Zonguldak’ta 40 milyon metreküp doğalgazın işlemesini gerçekleştirip sisteme vermiş olacağız.
BOTAŞ (Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi) üzerinden 205 kilometre 
uzaklıkta Sakarya’daki (Sakarya Gaz Sahası) ana terminale taşımış olacağız. 
Bunun şu andaki karşılığı nedir? 40 milyon metreküp doğalgaz neyi ifade eder? Siz günde 40 milyon metreküp doğalgaz çıkarttığınızda bu yılda 15 milyar metreküp doğalgaz eder. Şimdi soru şu? Türkiye’de bütün konutlarda sarf edilen doğalgaz miktarı nedir? 20 milyar metreküp...
Demek ki siz Zonguldak’ta çıkartılacak yılda 15 milyar metreküp doğalgaz ile beraber ülkemizin ihtiyacı olan yıllık 20 milyar metreküp doğalgazın yüzde 75’ini Zonguldak’tan temin etmiş olacaksınız. 
Bir başka deyişle Türkiye’de konutlara ihtiyacı olan yıllık 20 milyar metreküpün yıllık 15 milyar metreküplük doğalgazını Zonguldak’tan tedarik hale gelmiş durumda olacaksınız. Bu da ihtiyacın yüzde 75’i olur. Yılda 60 milyar dolar ülke olarak doğalgaza bedel ödüyorsunuz.’’

‘’GEÇMİŞTE EMEĞİN, ALIN TERİNİN VE KÖMÜRÜN BAŞKENTİ ZONGULDAK DİYORDUK, ŞİMDİ EMEĞİN, ALIN TERİNİN, KÖMÜRÜN VE DOĞALGAZIN BAŞKENTİ ZONGULDAK HALİNE GELMİŞ OLACAĞIZ’’

Milletvekili Avcı, konuşmasını, şöyle tamamladı:
‘’Zonguldak’ın ülke ekonomisine katacağı katkı payını Zonguldak’tan tedarik edilecek doğalgaz miktarıyla  ölçebilirsiniz. Dile kolay, ülkemizin konutlarının doğalgaz ihtiyacının yüzde 75’i Zonguldak’tan karşılanıyor olacak. Bu şekilde neyi ifade etmek istiyoruz şimdi? 
Geçmişte emeğin, alın terinin, kömürün başkenti Zonguldak diyorduk, şimdi emeğin, alın terinin, kömürün ve doğalgazın başkenti Zonguldak haline gelmiş olacağız. Bu da bize Cumhurbaşkanımızın çizdiği yeni ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunda geleceğin enerji üssü Zonguldak olacağı anlamına gelecektir.’’

SULTAN 2. ABDÜLHAMİD’İN RÜYA PROJESİYDİ: FİLYOS PROJESİ, CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN LİDERLİĞİNDE HAYATA GEÇTİ 

Osmanlı Devleti padişahlarından Sultan 2. Abdülhamid'in rüya projesi olan ve 2016'da yapımına başlanan Filyos Projesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hayata geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filyos'taki Karadeniz Gazı Denize İlk Boru İndirme ve Kaynak Töreni'nde konuşurken dördüncü sondaj gemisinin adının da Sultan Abdülhamid Han olarak belirlendiğini duyurmuştu. Yüksek teknolojili üretimlere ev sahipliği yapacak olan Filyos, çok yönlü ulaşım ağıyla adeta hem ticari hem de lojistik üs olacak. 

Sultan Abdülhamid döneminde hazırlanan ‘’Anadolu'da Genel Üretim Raporu’’nda Filyos'ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Zonguldak’ın Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiyle kurulan yatırım hayali, havzanın 8 Eylül 2012'te Bakanlar Kurulu Kararı ile Karma Endüstri Bölgesi ilan edilmesiyle gerçeğe dönüştü.

Hazırlıksız yakalandılar! Sağa sola kaçıştılar Hazırlıksız yakalandılar! Sağa sola kaçıştılar

TÜRKİYE'NİN 5 BÜYÜK YATIRIMI ARASINDA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hayat bulan Filyos Limanı ve geri sahasındaki endüstri tesisleri için geliştirilen '’Filyos Vadisi Projesi’’, Türkiye'nin en büyük 5 yatırımı arasında yer alıyor.
Bünyesinde Filyos Endüstri Bölgesi, Filyos Serbest Bölgesi ve Serbest Bölge Gelişme Alanı'nı da barındıran projede Filyos Limanı'nın Türkiye'nin artan dış ticaretini karşılamak ve bölgesel bir aktarma merkezi olmasını sağlamak için planlanan yatırım olarak dikkati çekiyor.’’

HABER: ORHAN AKYÜZ

Editör: Ergin Özkul