Bartın Üniversitesi’nin (BARÜ) TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle, fındık hasadından arta kalan organik bir madde olan zurufun çevreye duyarlı bir şekilde geri dönüştürülmesi sağlanacak. Bu proje, fındık zurufundan aktif karbon üreterek enerji depolama alanında kullanılacak süperkapasitörlerin performansını artırmayı hedefliyor.
TÜBİTAK’tan Destek Alan Proje
Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği doktora öğrencisi Şeyma Özlüsoylu’nun yürütücülüğünde ve Prof. Dr. Ayben Kılıç Pekgözlü’nün danışmanlığındaki proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. “Fındık Zurufu Lignininden Aktif Karbon Üretimi ve Süperkapasitör Performans Özellikleri” adlı proje, fındık zurufunun yüksek katma değere sahip bir malzemeye dönüştürülmesini amaçlıyor. Çevre dostu ve düşük maliyetli kimyasallar kullanılarak yürütülecek projeye, BARÜ Fen Fakültesi’nden Dr. Hamza Dünya ve Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mehmet Emin Ergün de katkı sunacak.
Enerji Depolamada Çevre Dostu Yaklaşım
Proje yürütücüsü Şeyma Özlüsoylu, enerji depolama sistemlerinin endüstriyel faaliyetler ve nüfus artışıyla birlikte giderek daha önemli hale geldiğini belirtti. Özlüsoylu, "Taşınabilir elektronik cihazlar, elektrikli araçlar gibi alanlarda sürdürülebilir çözümler için atık organik malzemeler kullanarak süperkapasitörler geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu proje, çevre sorunları ve enerji krizleriyle başa çıkmak için sürdürülebilir enerji depolama malzemelerinin üretimine katkı sağlayacak" dedi.
BARÜ'den Araştırmaya Destek
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, üniversitede oluşturulan araştırma ekosistemini daha da güçlendirdiklerini ifade ederek, çevreye duyarlı ve yenilikçi projelere destek verdiklerini vurguladı. Uzun, “Atık maddelerin geri kazanımına yönelik bu projede emeği geçen tüm ekibi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. YÖK Başkanımız ve TÜBİTAK’a da teşviklerinden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.