Başkan Kaşka, son dönemlerde  sanayicilerin vize konusunda büyük sıkıntılar yaşadığına vurgu yaparak, sorunun bir an önce çözüme kavuşmasını istedi.

Whatsapp Image 2025 04 22 At 16.36.41

“Avrupa-Türkiye Arasında Ticari ve Dostane İlişkileri Geliştirmeye Kararlıyız”

Ersin Kaşka: "Türkiye, Avrupa ile Daha Fazla İşbirliği Yapmalı"

Bolu Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Ersin Kaşka, Almanya’da gerçekleştirdiği temaslar sırasında önemli açıklamalarda bulundu.
Uzun yıllardır deri sektöründe faaliyet gösterdiğini belirten Kaşka, aynı zamanda yenilebilir gıda alanında da üretim ve ihracat çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Avrupa Türk Ekonomi Platformu iş birliğiyle Gerede'de düzenlenen bazı etkinliklere de değinen Kaşka, "Özellikle deri sektöründe Volkswagen başta olmak üzere, Avrupa ile nasıl işbirliği yapabiliriz sorusuna cevap aradık. Bu ilişkileri daha da geliştirmek istiyoruz" dedi.

Whatsapp Image 2025 04 22 At 16.36.41

Vize Sorunlarına Dikkat Çekti

Son dönemde sanayicilerin vize konusunda büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Kaşka, "Sanayicilerimiz fuar ve iş etkinliklerine katılamıyor. Gri pasaport gibi geçici çözümler konuşulsa da, iş dünyası yeşil pasaport ve vize işlemleri konusunda ciddi problemler yaşıyor" diye konuştu.
Kaşka, Türkiye’nin yatırım çekme konusunda yeterli seviyede olmadığını da vurguladı. Bolu ve çevresinde yabancı yatırımcıya ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Kaşka, "İki organize sanayi bölgemiz var. Savunma sanayii ile ilgili büyük firmalarımız da mevcut. Yatırım için ciddi alanlara sahibiz ve Avrupa’dan yatırımcıları bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bölgesel Tanıtımda İş Birliği Şart"

Bolu’nun orman ve doğa açısından Türkiye'nin en zengin bölgelerinden biri olduğunu belirten Kaşka, Karadeniz bölgesindeki illerin iş birliği yaparak kıt bütçeleri daha verimli kullanması gerektiğini ifade etti. “Bölgeye yapılacak yatırımları artırmak ve dört mevsim turizm potansiyelini tanıtmak için daha planlı ve ortak adımlar atılmalı” dedi.

"Filyos Projesi Bölgenin Umudu"

Zonguldak’ta düzenlenen ekonomi zirvesine de değinen Kaşka, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu ve Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir’in öne çıkardığı Filyos Projesi’ni "Bölge için umut verici ve Türkiye’nin kalkınma hedeflerine katkı sunacak bir proje" olarak tanımladı.

“Avrupa’daki Türk İş Dünyasıyla Daha Sıkı İş Birliği Yapmalıyız”

Türkiye’nin ekonomik büyümesine Avrupa’daki Türk iş dünyasının da dâhil edilmesi gerektiğini söyleyen Kaşka, “Orta ve uzun vadede Türkiye'ye yapılan yatırımların kazandıracağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Son olarak Avrupa Devrekler Derneği Başkanı Mustafa Yağcı'ya ve Avrupa Türk Ekonomi Platformu Başkanı Bünyamin Varol'a misafirperverliklerinden dolayı teşekkür eden Kaşka, “Görüşmelerimizden çıkan kararları Türkiye’ye döndüğümüzde ilgili kurumlarla paylaşacağız. Ekonomi, eğitim ve ticaret alanlarında bölgesel kalkınma için birlikte hareket etmeye devam edeceğiz” dedi.

Avrupa Türk Ekonomi Platformu’ndan Batı Karadeniz’e Ekonomik İşbirliği Çağrısı

Avrupa Türk Ekonomi Platformu  ( Europäisch Türkische Wirtschaftsplattform) Başkanı Bünyamin Varol, Almanya’da düzenlenen toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. Varol, 2015 yılından bu yana başkanlığını yürüttüğü platformun çalışmaları hakkında bilgi verdi.
“Avrupa Türk Ekonomi Platformu olarak bugün çok anlamlı bir toplantıya ev sahipliği yaptık,” diyen Varol, programda Gerede Ticaret Odası Başkanı Ersin Kaşka ve Avrupa Devrekliler Derneği Başkanı Mustafa Yağcı ile bir araya geldiklerini belirtti.
Toplantıda, özellikle Batı Karadeniz bölgesi ve çevresiyle yapılabilecek ekonomik iş birlikleri üzerine yoğunlaştıklarını vurgulayan Varol, “Gerçekten çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bu noktada sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düşüyor,” dedi.

Varol, Almanya’nın Avrupa’daki Türk toplumu için önemli bir lokomotif olduğunu ifade ederek, “Hepimizin bildiği gibi Almanya ile Türkiye arasındaki ihracat ve ithalat hacmi oldukça büyük. Avrupa’da yaşayan Türk girişimcilerin bu ekonomik gücü doğru kullanması gerekiyor,” şeklinde konuştu.
Batı Karadeniz bölgesinde yaşayan Türk nüfusunun potansiyeline dikkat çeken Varol, bu potansiyelin doğru stratejilerle ekonomiye kazandırılması gerektiğini söyledi. “Bolu, Zonguldak, Karabük ve çevresindeki iş gücü ve girişimci potansiyelini Almanya’daki imkanlarla birleştirmeliyiz,” dedi.

Almanya’daki Türk nüfusuna da değinen Varol, “Almanya’da 3,5 milyon, genel olarak Avrupa’da ise yaklaşık 7 milyon Türk yaşıyor. Bu ciddi bir güç. Ancak ne yazık ki Türkiye’de yapılan bazı ekonomik planlamalar kısa vadeli kalıyor. Bizim daha uzun vadeli, sürdürülebilir projelere odaklanmamız gerekiyor,” ifadelerini kullandı.

Varol, Türkiye’nin Avrupa’ya ürün tedarik süresinde büyük avantaj sağladığını belirterek, “Çin’den Avrupa’ya bir konteynerin ulaşması 40 günü bulabiliyor. Ancak Türkiye’den kara yolu ile gönderilen ürünler bir haftada Avrupa’ya ulaşabiliyor. Bu çok büyük bir avantaj,” dedi.

Kim kimin nesi? Zonguldak'ta sahnelendi! Kim kimin nesi? Zonguldak'ta sahnelendi!

Son olarak sivil toplum kuruluşlarının daha organize çalışması gerektiğini söyleyen Varol, “Türkiye, enerji yolları ve lojistik anlamda çok kritik bir konumda. Bu fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Elimizde yüz yılda bir gelebilecek bir ekonomik potansiyel var. Bu potansiyeli doğru kullanırsak, küresel ekonomide Türkiye önemli bir aktör olabilir,” diyerek sözlerini tamamladı.

STK ve İş Dünyası Arasında Köprü

Avrupa Devrekliler Derneği Başkanı Mustafa Yağcı, Avrupa Türk Ekonomi Platformu Başkanı Bünyamin Varol, Bolu Gerede Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi  Ersin Kaşka ve Avrupa Malatyalı Girişimciler Derneği Başkanı Rasim Saka’ya katkılarından dolayı teşekkür ederek sözlerine başladı. Yağcı, “Almanya’da güçlü bir Türk iş insanı ve sivil toplum ağı mevcut; bu potansiyeli verimli projelere dönüştürmeliyiz” dedi.
Vize Sorunu Acilen Çözülmeli

Yağcı, Türkiye’den Almanya’ya iş yapmaya veya farklı amaçlarla gelmek isteyen iş insanlarının karşılaştığı en büyük engelin vize işlemleri olduğunu belirtti. “Her iki ülke arasındaki sağlıklı ekonomik ve kültürel faaliyetlerin devamı için vize sorununun bir an önce çözüme kavuşması gerekiyor. Ersin Başkan’ımız da bu konunun önemine değindi,” ifadelerini kullandı.

Alman Ekonomisine Katkı
Başkan Yağcı, “Bizler, Almanya’da hem STK hem de iş insanı olarak Alman ekonomisine ciddi katkılar sağlıyoruz. İki ülke arasında köprü vazifesi görüyoruz,” diyerek, Türk diasporasının hem kültürel tanıtım hem de iş dünyası faaliyetleriyle rolünü vurguladı.
Malatyalı Girişimcilerden Destek Çağrısı
Avrupa Malatyalı Girişimciler Birliği Başkanı Rasim Saka da konuşmasında, özellikle Almanya’daki Türk kökenli girişimcilerin Alman ekonomisine sunduğu katkılara dikkat çekti. “Vize başta olmak üzere yaşadığımız birçok sorunun acilen çözülmesini bekliyoruz,” diyerek, yetkililere çağrıda bulundu.

Toplantıda, Avrupa Türk Ekonomi Platformu Başkan yardımcıları Suat Durgut, Battal Varol ve Ali Akkoç hazır bulundu. Bundan sonraki toplantılarda, iki ülke arasında yapılacak projelerin hayata geçirilmesi gibi konular ele alınacağı ifade edildi.

Kaynak: Bülten