Hüseyin Şirin, engellilerin yaşam kalitesini artırmak amacıyla çeşitli adımların atıldığını söyledi.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI’NDAN REHBER ADIMI
Engelli bireylerin araç alım sürecine ilişkin yeni bir gelişmeye dikkat çeken Şirin, “Hazine ve Maliye Bakanlığı, engelli vatandaşların araç alım sürecini daha anlaşılır ve erişilebilir hale getirmek için kapsamlı bir rehber yayınladı” ifadelerini kullandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, engelli bireylerin araç alım sürecini kolaylaştırmak amacıyla ÖTV muafiyetli araç alım rehberi yayımladı. 2025 yılı için ÖTV muafiyet limiti 2 milyon 290 bin 200 TL’ye çıkarılırken, engellilik oranına göre belirlenen şartlar ve özel tertibat uygulamaları da rehberde detaylı şekilde açıklandı. Yeni düzenleme, engelli vatandaşların daha geniş seçeneklere ulaşmasını hedefliyor.
ENGELLİLER İÇİN ÖTV’SİZ ARAÇ REHBERİ YAYINLANDI
Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, engelli bireylerin araç alım sürecine yönelik önemli bir gelişmeyi kamuoyuyla paylaştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve birçok detayı içeren kapsamlı rehberin yayımlandığını belirten Şirin, rehberde engellilerin merak ettiği pek çok soruya net yanıtlar verildiğini ifade etti.
“REHBER TÜM MERAKLARI GİDERİYOR”
Hüseyin Şirin, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Rehber, ÖTV muafiyetli araç alımında aranan şartlardan, 2025’te geçerli olacak yeni limitlere kadar pek çok önemli detayı içeriyor. Engelli bireylerin ve ailelerinin merak ettiği tüm soruların yanıtları, bu rehberde detaylı bir şekilde açıklanıyor. İşte, engelli araç alımında dikkat edilmesi gereken tüm hususlar.”
2025 ÖTV’SİZ ARAÇ ALIM LİMİTİ AÇIKLANDI
“2024 yılında 1 milyon 591 bin 255 TL olan ÖTV muafiyetli araç alım limiti, 2025’te yeniden değerleme oranı doğrultusunda 2 milyon 290 bin 200 TL’ye yükseltildi. Bu artış, engelli bireylerin daha geniş bir araç yelpazesinden seçim yapabilmesine imkan tanıyor. Bakanlık yetkilileri, limitin güncellenmesiyle birlikte engelli bireylerin ihtiyaçlarına daha uygun araçlara erişebileceğini vurguluyor. Bu düzenleme, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.”
ÖTV MUAFİYETİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?
“Engelli bireylerin ÖTV muafiyetinden yararlanabilmesi için belirli şartları taşıması gerekiyor. Yüzde 90 ve üzeri engelli olanlar ile yüzde 90 altında engeli bulunanlar için farklı şartlar ve uygulamalar söz konusu. Yüzde 90 ve üzeri engelli olan vatandaşlar, 10 yılda bir ÖTV’siz araç satın alabiliyor. Bu durumda, aracı bizzat kullanma şartı aranmıyor. Ancak, sürekli tekerlekli sandalye ya da sedye kullanılması gibi durumlarda, ÖTV’den muaf olmak için araca özel tertibat yaptırılması zorunlu.”
ÖZEL TERTİBAT GEREKLİ Mİ?
“ÖTV’siz araç alımında, araca özel tertibat yaptırılması gereken durumlarda, bu tertibatın belirli kriterlere uygun olması gerekiyor. Gaz, fren, debriyaj pedalları ve vites kolu gibi hareket ettirici aksam üzerinde özel tertibat yapılması şart. Bakanlık, bu konuda da detaylı açıklamalar yaparak, hangi durumlarda özel tertibat gerektiği konusunda netlik sağlıyor. Yüzde 90 altı engelli olanlar, sağlık raporunda ‘hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir’ ibaresi bulunması halinde ÖTV’siz araç alabilirler.”
ARAÇ ALIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
“Araç alımında ‘Engellilik Sağlık Kurulu Raporu’nun eksiksiz ve güncel olması büyük önem taşıyor. Akıl sağlığı yerinde olmayan 18 yaş üstü zihinsel engelli kişiler için mahkeme tarafından atanan vasi kararıyla araç alımı yapılabiliyor. 18 yaş altı için araç alımı velayet sahibi ebeveynleri veya vasileri tarafından gerçekleştirilebiliyor. Yurt içinden alınan ve özel tertibatı olmayan engelli araçları, herhangi bir kısıtlama olmaksızın kullanılabiliyor. Engelli yakınları veya herhangi biri bu aracı kullanabiliyor.”