Bu düzenleme, engellilerin araç alımında yaşadığı sorunları gidermeyi hedefliyor.

Mevcut Düzenlemeler

Mevcut düzenlemeye göre, engelli derecesi yüzde 90 ve üstü olan bireyler, 2024 yılı için tüm vergi kalemleri dahil olmak üzere satış bedeli 1,59 milyon TL'yi aşmayan sıfır binek otomobilleri ÖTV'siz olarak alabiliyor. Engelli bireyler, bu haktan beş yılda bir kez yararlanabiliyor ve ilk beş yıl içinde araç üzerinde satış veya devir işlemi yapamıyor.

Engelli Derecelerine Göre Farklı İndirimler

Yüzde 40 engelli raporuna sahip yurttaşlar yalnızca kendi kullanacakları araçlar için indirimden faydalanabiliyor. Ancak, yüzde 90 engelli raporuna sahip kişilerin birinci derece yakınları da bu indirimlerden yararlanabiliyor.

İkinci el araç satışlarında yeni dönem başladı! İkinci el araç satışlarında yeni dönem başladı!

Bakan Göktaş'tan Açıklama

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, engellilere ÖTV'siz araç desteğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Göktaş, “Bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu açık ancak engellileri mağdur edecek düzenlemeyi hayata geçirmeyiz” dedi. Bakan Göktaş, engelli vatandaşların araç alımlarında herhangi bir olumsuzluk yaşamamaları ve bu haktan mahrum kalmamaları için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Suistimal ve Şikayetler

Bakan Göktaş, bu uygulamanın suistimal edilmesinin kamuoyunda rahatsızlığa neden olduğuna dikkat çekerek, bu konuda engellilerden çok fazla şikayet aldıklarını paylaştı. Göktaş, “Engelli vatandaşlarımızın araç alımlarında herhangi bir olumsuzluk yaşamamaları ve bu haktan mahrum kalmamaları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye ekledi.

Gündem Haberleri

Editör: Aybüke Ünal