Bu süreçte, kredi ve banka kartlarının kullanımı da önemli ölçüde artış gösteriyor. Ancak, bu artış beraberinde hırsızlık ve dolandırıcılık vakalarının yaygınlaşmasına neden oluyor.
Bankalar Yeni Önlemler Alıyor
Artan dolandırıcılık vakalarına karşı yeterli önlemleri alamayan bankalar, yeni uygulama başlatma kararı aldı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bankalara iletilen talimatta, kartlı işlemlerle ilgili kısıtlamalara dair bilgiler paylaşıldı.
Şifre Kombinasyonları Yasaklanıyor
Birçok banka müşterisinin yaygın şifre kombinasyonlarını tercih etmesi, dolandırıcıların işini kolaylaştırıyor. Bu durumu önlemek amacıyla Türkiye'de en sık kullanılan şifrelerin yasaklanması için düzenlemeler son aşamaya geldi. Mevcut durumda kullanılan '1453, 1923, doğum tarihleri, plaka ikilemeleri' gibi şifreler, artık geçerli olmayacak. Bu şifreleri kullanan müşteriler, ATM üzerinden yapacakları ilk işlemlerinde yeni kurallara uygun bir şifre belirlemek zorunda kalacaklar.
ATM Sisteminde Değişiklik
Yeni uygulamanın yanı sıra, ATM’lerde para çekme işlemleri için de sistem değişiklikleri yapılacak. Bu durum, dolandırıcılığa karşı alınan önlemleri pekiştirecek.
Yüksek Enflasyona Rağmen Yeni Banknot Basımı
Türkiye'deki yüksek enflasyona rağmen, yeni banknot basımına karşı çıkan ekonomi yönetimi, bankaların ciddi zorluklarla karşılaşmasına neden oluyor. Birçok banka, ATM’lerden yalnızca 20, 50 ve 100 TL’lik banknotların çekilmesine izin vermiyor. Özellikle şehir merkezleri ve turistik bölgelerde yalnızca 200 TL’nin kullanılması, müşteriler için sıkıntılara yol açıyor.
Yeni Banknotların Tedavüle Girmesi Bekleniyor
Ekonomistler, mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını ve enflasyonun 2-3 yıl daha devam edeceğini belirtiyor. Bu bağlamda, yeni banknot basımının kaçınılmaz olduğu düşünülüyor. 2025 yılı itibarıyla 500 ve 1000 TL’lik banknotların tedavüle girmesi öngörülürken, bu durumun bankalarla müşteriler arasındaki ATM sorunlarına da son vermesi bekleniyor.