Elektrik enerjisi tüketimini gösteren aylık faturada REAKTİF/KAPASİTİF tüketim bedeli talebi varsa, yani 1000 TL aktif tüketim bedeli, 200-300 TL gibi reaktif/kapasitif bedeli söz konusu ise mutlaka önlem alınız.
Kompanzasyon tesisatı doğru çalışmaz ise elektrik dağıtım şirketi sizden yüzde 20-40 fazla para talep eder.
Yapılması gerekenler:
- Kompanzasyon panosundaki röleye bakınız. Cosinüs (faz farkı) değerleri 3 faz içinde 0,95-0,98 arası olmalıdır. Bu değerler görülmüyorsa sistem ayarsız / yanlış demektir. Uzman bir elektrik teknisyenine başvurunuz.
- Tüketimi azaltmak için tüm lambaları 3-5-7-8-9-10-12 Watt’lık led ampül ile değiştiriniz. Bu lambalar 5-12 TL arası bedelle sunulmaktadır. Çok pahalı led panellere yönelmeyiniz. 18 Watt’lık kare ya da yuvarlak led paneller makul olup 13-25 TL arası fiyata sunulmaktadır. 50 Watt’lık, 60x60 cm’lik büyük led paneller pahalı, çok sarfiyatlı ve kaba görünümlüdür.
- Bahçe (dış) aydınlatmada kullanılan sodyum buharlı, cıva buharlı, metal halide, halojen tipi tüm lambaları çöpe atıp yerine led ampuller takınız.
- Koridor, WC gibi yerlerin lambalarını sensörlü tip yapınız. Kendinden sensörlü ampuller 20-30 TL, sensörlü tavan aplikleri 35-50 TL arasıdır.
- İnternet erişimini sağlayan panoyu mesai bitiminde kapatınız.
- UPS (KGK) cihazlarını mümkünse iptal ediniz ya da az kullanınız. Bunların pek faydası yoktur. 3 Kuruş fayda elde etmek için günde 20-30 TL masraf etmeyiniz. Çok kaliteli UPS’ler az enerji tüketir. Ancak maalesef ülkemizde satılan UPS’lerin büyük bölümü düşük kaliteli olup özgüç (disipasyon) tüketimleri aşırı yüksektir.
- Bahçeye ya da çatıya güneş pili panelleri kurmaya başlayınız. Gelecek bunu bize zorunlu kılacaktır. Bu konuda bilgi toplayınız.
Bunları yaparsanız elektrik gideriniz yarıya düşer.
Not: Bu yazı daha çok iş yerleri, okullar, şirketler için hazırlanmıştır.
http://devrekmetal.meb.k12.tr/icerikler/enerji-israfini-onleme_9747498.html
Ali Özdemir
Uzm. Elektrik Öğretmeni
0505 220 83 85