Zonguldakspor’a ceza geldi Zonguldakspor’a ceza geldi

Eğitim-İş Zonguldak Şubesi, Türkiye eğitim tarihine damgasını vuran Köy Enstitüleri’nin 85. kuruluş yıldönümünde yazılı bir açıklama yayımladı. Şube Basın Yayın Sekreteri Mehmet Hakan Özdemir imzasıyla yapılan açıklamada, Köy Enstitüleri’nin Cumhuriyet’in en özgün ve aydınlanmacı eğitim atılımlarından biri olduğuna dikkat çekildi.

“HALKIN BİLGİYLE, SANATLA, ÜRETiMLE AYAĞA KALKMASI HEDEFLENDİ”

Açıklamada, 17 Nisan 1940’ta Hasan Âli Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un öncülüğünde kurulan Köy Enstitüleri’nin yalnızca öğretmen yetiştirmekle kalmadığı, aynı zamanda köylerin kaderini değiştirecek öncüler kazandırdığı vurgulandı. Özdemir, “Bu kurumlar bilgi ezberletmedi; bilgiye ulaşmayı ve üretmeyi öğretti. Eğitim, hayatın kendisi haline dönüştü” ifadelerini kullandı.

“DÜŞÜNCE DÜNYAMIZA YÖN VERENLER ENSTİTÜLERDEN ÇIKTI”

Köy Enstitüsü mezunlarının yalnızca eğitim değil, üretim ve toplumsal kalkınmada da öncü rol oynadığına dikkat çeken Özdemir, Türkiye’nin edebiyat ve düşünce dünyasına yön veren pek çok ismin bu kurumlarda yetiştiğini söyledi. Enstitülerin, laik ve ilerici yapıları nedeniyle gerici çevrelerin hedefi olduğunun altını çizen Özdemir, “Dinsel değerler zayıflatılıyor” gerekçesiyle kapatılmalarının büyük bir kayıp olduğunu dile getirdi.

“EĞİTİMDE YAŞANAN SORUNLAR KÖY ENSTİTÜLERİNİN YOK EDİLİŞİNİN SONUCUDUR”

Bugün eğitim sisteminde yaşanan çok başlılık, bilimden ve üretimden uzaklaşmanın doğal sonucu olarak değerlendirildi. Özdemir, Eğitim-İş olarak hedeflerinin Köy Enstitüleri’nin ruhunu yeniden canlandırmak ve her okulda o meşaleyi yakmak olduğunu belirtti.

“FİKRİ HÜR NESİLLER İÇİN MÜCADELEYE DEVAM”

Açıklamanın sonunda, Eğitim-İş’in Atatürk’ün “fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür” nesiller yetiştirme idealinden asla vazgeçmeyeceği vurgulandı. Özdemir, “Köy Enstitülerinin 85. yılında bu onurlu mirasa sahip çıkıyor, yeniden Köy Enstitüsü ruhuyla aydınlık bir gelecek için mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.

Editör: İrem Karagöz