Dünyadaki kömür rezervi, 1 milyar 74 milyon 108 bin ton olarak tespit edildi.

Araştırmacı gazeteci Orhan Akyüz’ün haberine göre, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü’nün 2024 yılı mayıs ayında yayınlanan “2023 Yılı Taşkömürü Sektör Raporu”nda, dünyadaki taş kömürü ve rezervleri değerlendirildi. 

“FOSİL KAYNAKLI YAKIT KÖMÜR, YÜZLERCE YILDIR ENERJİ KAYNAĞI OLARAK KULLANILMAKTADIR”

Raporda, şu görüşlere yer verildi:
“Dünyada fosil kaynaklı yakıt kömür, yüzlerce yıldır enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Roma İmparatorluğu döneminde uluslararası kömür ticaretinin yapıldığı bilinmektedir. Kömür sadece 19. yüzyılda sanayi devrimini ateşlemekle kalmamış, 20. yüzyılda elektrik çağını da başlatmıştır. 1960’lı yıllara kadar kömür dünyanın birincil enerji kaynağı olarak önemini korumuş, 1960’lı yılların sonuna doğru yerini petrole bırakmış, sıcak kömürün elektrik üretimindeki önemi anlaşılınca dünya enerji gündemindeki önemli konumu tekrar kapanmıştır.
Diğer taraftan petrol, doğal gaz gibi diğer fosil yakıtların nükleer ve yenilenebilir enerji kaynakları gibi diğer alternatif kaynakların önemi de ihmal edilemez. Ancak günümüzde bu alternatif enerji kaynaklarının hiçbiri sorunsuz değildir ve uzun vadeli temin güvencesini 
sağlamamaktadır. 

‘ARTAN DÜNYA NÜFUSU VE YAŞAM STANDARTLARININ YÜKSELMESİ, ENERJİYE OLAN TALEBİ DE ARTIRMAKTADIR’

Artan dünya nüfusu ve yaşam standartlarının yükselmesi, enerjiye olan talebi de artırmaktadır.
Kömürün dünya genelinde yaygın ve büyük miktarlarda bulunması, artan enerji talebini karşılamak için emniyetli ve ekonomik fosil yakıt olması, kömürün önemini artırmakta ve uluslararası piyasada büyük miktarlarda ticarete konu olan kaynak konumunu korumaktadır.

‘DÜNYADA 1 MİLYAR 74 MİLYON 108 BİN TON KÖMÜR REZERVİ VAR’

13 yaşındaki küçük çocuk sevenlerini yasa boğdu! 13 yaşındaki küçük çocuk sevenlerini yasa boğdu!

BP 2021 Dünya Enerji İstatistik Görünümü Raporu’nda, 2020 yılı sonu itibariyle dünya üzerinde toplam antrasit-bitümlü kömürler ve linyit rezervlerinin 1 milyar 74 milyon 108 bin ton olduğu ve bu rezerv toplamının 753 milyar 639 milyon tonunun antrasit-bitümlü kömür (taş kömürü), 320 milyar 469 milyon tonunun ise alt-bitümlü kömürler ve linyit rezervleri olduğu bilinmektedir.

‘EN FAZLA KÖMÜR REZERVİ YÜZDE 23,2 İLE ABD’DE’

Kömür rezervleri birçok ülkede bulunmasına rağmen dünya kömür rezervlerinin yüzde 65,60’lık payı 4 ülkede bulunmaktadır.
En fazla rezerve yüzde 23,2 payla ABD, yüzde 15,1 payla Rusya, yüzde 14 payla Avustralya ve yüzde 13,3 payla Çin Halk Cumhuriyeti izlemektedir.

‘DÜNYA KÖMÜR REZERVLERİNİN YÜZDE 42,8’İ ASYA-PASİFİK’TE’

Dünya kömür rezervlerinin yüzde 42,8’i Asya-Pasifik’te, yüzde 23,9’u Kuzey Amerika’da, yüzde 17,8’i Bağımsız Devletler Topluluğu’nda, yüzde 12,8’i Avrupa’da, yüzde 1,5’i Ortadoğu ve Afrika’da, yüzde 1,3’ü Orta ve Güney Amerika’da bulunmaktadır.”

MUHABİR: Orhan Akyüz

Muhabir: Orhan Akyüz