Yapılan açıklamaya göre, Bolu kent merkezinden geçen Büyüksu Deresi ve Gerede Çayı'ndaki kirlilik ihbarlarının artması üzerine, çevre ekipleri son iki ayda 39 denetim gerçekleştirdi. Denetimler kapsamında, atık su arıtma tesislerinden alınan 35 numune analiz edildi ve çevre mevzuatına aykırı faaliyet gösteren 16 işletmeye toplam 12 milyon 594 bin TL para cezası kesildi.

Yeşil, sarı, turuncu, kahverengi doğanın renkleri Bolu ormanında... Sonbahardan muhteşem tablo | Bolu Haber Yeşil, sarı, turuncu, kahverengi doğanın renkleri Bolu ormanında... Sonbahardan muhteşem tablo | Bolu Haber

61 Tesisin Faaliyetleri Durduruldu

Gerede ilçesinde yapılan denetimlerde, su kirliliğine yol açtığı tespit edilen 60 deri işletmesi ve 1 kemik unu üretim tesisinin faaliyetleri durduruldu. Bakanlık, bu işletmelerin çevreye verdiği zararın önüne geçmek için hızlı ve etkili müdahalelerde bulunarak, çevreyi koruma adına önemli adımlar attı.

Bolu Belediyesi'ne Yüklü Ceza

Denetimlerde Bolu Belediyesi'ne ait atık su arıtma tesisi de incelendi. Yapılan incelemelerde, atık suların büyük bir kısmının arıtılmadan doğrudan Büyüksu Deresi'ne verildiği tespit edildi. Alınan numunelerde, deşarj edilen suyun çevre mevzuatında izin verilen kirlilik değerlerinin yaklaşık 26 katı fazla kirlilik içerdiği belirlendi. Bu ihlal nedeniyle Bolu Belediyesi'ne 1 milyon 161 bin 568 TL para cezası uygulanırken, sorumlular hakkında adli süreç başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevre kirliliğiyle mücadele kapsamında denetimlerin hız kesmeden devam edeceğini duyurdu. Bu süreçte, çevreyi koruma adına benzer ihlallerin tespit edilmesi durumunda gerekli yaptırımların uygulanacağı belirtildi.

Bolu Haberleri

Kaynak: İHA