Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında, tarihi bir kolye ucu ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı ve Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş'ın öncülüğündeki ekip, 5. yüzyıla tarihlenen Hazreti Süleyman (aleyhisselam) betimli muska kolye ucunu gün yüzüne çıkardı.

Biri Kudüs'te Biri Batı Karadeniz'de! Sırlarla Dolu Keşif! (4)

5. Yüzyıla Ait Kolyede Özel Betimler Yer Alıyor

SDJ-3 olarak adlandırılan alanda sürdürülen kazılarda, her iki yüzünde semboller ve kitabeler bulunan bu kolye ucu, Karadeniz bölgesinde eşi görülmemiş bir eser olarak nitelendiriliyor. Anadolu arkeolojisi açısından önemli bir eser olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çelikbaş, "Bu coğrafyada böylesi bir amuletin izine daha önce rastlanmamıştı" dedi.

Biri Kudüs'te Biri Batı Karadeniz'de! Sırlarla Dolu Keşif! (2)

“Geleceğe Miras Projesi” Kapsamında Devam Eden Çalışmalar

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Geleceğe Miras Projesi" çerçevesinde desteklenen Hadrianopolis’teki kazı çalışmaları, bölgenin tarihi dokusunu aydınlatmaya devam ediyor. Çelikbaş, “Bu hafta SDJ-3 yapısında elde ettiğimiz bu buluntular, antik kentin tarihsel önemini bir kez daha ortaya koydu” ifadelerini kullandı.

Biri Kudüs'te Biri Batı Karadeniz'de! Sırlarla Dolu Keşif!1

"Hazreti Süleyman (aleyhisselam) at üzerinde elinde mızrakla şeytanı mızraklarken resmedilmiş"
Kolye ucu üzerindeki betimlemeden bahseden Çelikbaş, "Üzerindeki betimde Hazreti Süleyman (aleyhisselam) bir at üzerinde elinde mızrakla şeytanı mızraklarken resmedilmiş. Peki neden böyle bir betim var? Çünkü 3 kutsal dinde de Hazreti Süleyman (aleyhisselam) önemlidir. Yahudilik'te ve Kitab-ı Mukaddeste bir hükümdar olarak belirtilirken İslam dininde ise hükümdarlığının yanında peygamber olarak da belirtilmektedir. Yani semavi dinler için önemli olan Hazreti Süleyman (aleyhisselam)'ın bu kolye üzerinde betimlenmesi gerçekten bizleri hem şaşırttı hem de Anadolu arkeolojisi için önemli bir eser niteliğini bize gösterdi" diye konuştu.

Çelikbaş, üzerindeki kitâbede "Rabb'imiz kötülüğü yendi" yazısı yer alan kolye ucunun Hadrianopolis'te bulunmasının nedenlerinden birinin antik kentin sahip olduğu askeri niteliğin etkisinden kaynaklandığını söyledi.

Jandarmadan kaçak kazı yapanlara suçüstü Jandarmadan kaçak kazı yapanlara suçüstü

Çelikbaş, Hadrianopolis'te yapılan kazılarda bir süvari birliğinin varlığını daha önceki yıllarda da arkeolojik kazılar neticesinde somut verilerle tespit ettiklerini de hatırlattı.

Biri Kudüs'te Biri Batı Karadeniz'de! Sırlarla Dolu Keşif! (3)

Hazreti Süleyman (aleyhisselam)'ın atlara olan ilgisinin ve bağlılığının da bilindiğini aktaran Çelikbaş şu ifadelere yer verdi: "Hazreti Süleyman (aleyhisselam)'ın ayrıca orduların komutanı olduğu da bilinmektedir. Dolayısıyla Hadrianopolisteki Roma ve Roma sonrası, Bizans dönemlerindeki süvarilerin de bir aslında koruyucusu olarak burada resmedildiğini anlıyoruz. Hazreti Süleyman (aleyhisselam)'ın tabi ki hem İslamiyet'te hem İslamiyet öncesi dinlerde de ilim ve hikmetle kuşandığını, Rabb'imizin ilim ve hikmeti bahşettiğini de bilmekteyiz ve Hazreti Süleyman (aleyhisselam)'ın hükmü olarak bilinen çeşitli yargılarının da karar almalarının da günümüzde hala daha etkili bir şekilde insanlar arasında deyim olarak da kullanıldığını görüyoruz."

Kolye ucunun arka yüzünde 4 kutsal meleğin adının yer aldığını kaydeden Çelikbaş, Anadolu arkeolojisinde bugüne kadar bu eserin benzer örneğine rastlanılmadığını ifade etti.
"Bir tek betim açısından benzer bir örnek Filistinimizin başkenti Kudüs'te ortaya çıkmıştır. Bu kadar uzak mesafeler arasında 2 benzer eserin de ortaya çıkması buranın da yine antik dönemde önemli bir din merkezi olduğunu da gösteren bir işarettir" şeklinde konuşan Çelikbaş, gün yüzüne çıkarılan kolye ucunun M.S. 5. yüzyıla ait olduğunu dile getirdi.

Karabük Haberleri

Kaynak: İHA