Zonguldak’taki tarihe ışık tutan tescilli 11 mağara, ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkarıyor, doğal güzellikleriyle ilgi uyandırıyor, göz kamaştırıyor.
(ÖZEL HABER)
Emeğin başkenti kömür kent olarak bilinen Zonguldak’ta tarihe ışık tutan tescilli 11 mağara, ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkarıyor, doğal güzellikleriyle ilgi uyandırıyor, göz kamaştırıyor.
Gazeteci Orhan Akyüz’ün edindiği bilgiye göre, Zonguldak’ın ilçelerinden merkez, Kozlu, Çaycuma, Karadeniz Ereğli ve Alaplı’nın yanı sıra beldelerden Gelik, Çatalağzı ile Elvanpazarcık’taki tescilli (herhangi bir şeyi resmi olarak kaydetme ve kütüğe geçirme işlemi) 11 mağaranın ziyaretçilerini tarihte yolculuğa çıkararak
bozulmamış doğal güzellikleriyle ilgi uyandırması dikkat çekiyor.
ZONGULDAK’TAKİ TESCİLLİ MAĞARALAR
1- Gökgöl Mağarası (merkez ilçe),
2- İnağzı Mağarası (merkez ilçe İnağzı Mahallesi),
3- Ilıksu Mağarası (Kozlu ilçesi Aşağıçayır Köyü),
4- Sofular Mağarası (Çaycuma ilçesi Sofular Köyü)
5- Çayırköyü Mağarası (Çaycuma ilçesi Güdüllü Köyü)
6- Küçük Mağara (Çaycuma ilçesi Çayır Köyü)
7- Cehennemağzı Mağarası (Karadeniz Ereğli ilçesi Süleymanlar Mahallesi)
8- Karaağaç Mağarası (Alaplı ilçesi Fındıklı Köyü)
9- Kızılelma Mağarası (Gelik beldesi Ayiçi Mahallesi)
10- Cumayanı Mağarası (Çatalağzı beldesi Cumayanı Mahallesi)
11- Erçek Mağarası (Elvanpazarcık beldesi Erçek Mahallesi)
Bu arada Çaycuma ilçesindeki Küçük Mağara ile ilgili Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu (ETBAR) çalışmasının yapılmadığı öğrenildi.
ETBAR raporu (Biyoçeşitlilik, jeolojik, jeomorfolojik, hidrojeolojik ve peyzaj değerleri açısından yapılan tespitler sonucu ortaya konulmaktadır.)
MAĞARALAR BAKANLIĞIN MERCEĞİ ALTINDA
Bu arada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Türkiye'deki mağaraları mercek altına alarak jeolojik ve ekolojik özelliklerini ortaya çıkardığı bildirildi.
Edinilen bilgiye göre, Türkiye'de çeşitli statüler altında korunan ve henüz koruma statüsü ile tescil edilmemiş mağaraların bulunduğu, ilgili bakanlık tarafından da bu mağaraların her birinin tabiat varlığı olarak tescil edilmesi ve koruma altına alınması çalışmaları devam ediyor.
Araştırmalardan elde edilen sonuçlar ile jeolojik ve ekolojik özellikleri tanımlanan mağaralar tabiat varlığı olarak tescil edilecek ve koruma altına alınacak.
Bunun yanı sıra mağaraların yapısı ve sahip olduğu doğal değerlerin durumuna göre koruma kullanma dengesi çerçevesinde, sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayıp sağlayamayacağı hususu da değerlendirilmektedir.
Öte yandan tüm bu çalışmalar yürütülürken mağaraların korunması kuralı benimseniyor, yapılan çalışmalar mağaranın doğal yapısına zarar vermeyecek şekilde yürütülüyor.
HABER: ORHAN AKYÜZ